Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

19. 07. 2018. 21:46   >>  21:35

EU ODLUČILA

Graničari u Makedoniji da zaustave migrante

EU se dogovorila sa Makedonijom o raspoređivanju evropskih graničara, koji će pomoći toj zemlji da zaustavi priliv migranata, a o sličnim aranžmanima se razgovara sa Srbijom i BiH.

EU pojačava zaštitu spoljnih granica, uključujući sa trećim zemljama, od kako je migrantska kriza 2015. dostigla vrhunac.

Dogovor o raspoređivanju evropskih graničara na makedonskoj granici i sprovođenju zajedničkih operacija parafirali su juče evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos i makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

"Taj sporazum će omogućiti da Evropska agencija za zaštitu granica pokaže svoj puni potencijal, brzo reaguje na izazove sa migracijama i štiti naše zajedničke granice", navodi se u saopštenju Avramopulosa.

Sporazum će biti zvanično potpisan kasnije, pošto se raščiste pravne prepreke i potvrdi ga Evropski parlament, saopštila je Evropska komisija.

Makedonija se graniči sa članicama EU Grčkom i Bugarskom i nečlanicom Albanijom, koja je dogovor o saradnji sa EU potpisala u februaru.

Briselski portal EURACTIV.com navodi i da su u toku razgovori o sličnim aranžmanima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Fronteks će zbog toga do kraja godine povećati broj osoblja na 1.300 sa 300 u 2015. godini a Komisija je predložila povećanje na 10.000.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније