Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Izvor: RSE [ Objavio: O.Z. ]

18. 07. 2018. 13:50   >>  13:36 10

TRAŽENJE KOMPROMISA

Vučić i Tači: Dijalog sve teži

Predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači izjavili su danas, nakon kratkog i "teškog" razgovora u okviru nastavka briselskog dijaloga, da Kosovo očekuje priznanje od Srbije, te da će dijalog biti "sve teži i teži".

Vučić je novinarima nakon sastanka potvrdio da su razgovori bili "veoma složeni, vrlo komplikovani, svakako ne laki". Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se razgovori u okviru dijaloga u kojem posreduje visoka predstavnica EU Federika Mogerini nastave i da se pokuša da se "traži zajednički imenitelj kompromisnog rješenja" i da se čuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

"Ako to u jednoj rečenici mogu da kažem, Albanci, Tači bi željeli sve da dobiju, i traže sve za Albance sa Kosova, a mi se trudimo da pronađemo kompromisno rješenje u kojem ni jedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi, naravno govorim za Srbiju i srpsku stranu, ne bi bili sasvim zanemareni", kazao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je dodao da je važno da se razgovara i čuva mir i da se problemi rješavaju zbog budućnosti, kako ne bi bilo sukoba kako ih je bilo ranije. Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova on je odgovorio da o tome vodi razgovore svakodnevno i upitao šta bi bilo kompromisno rješenje.

"Jedino rješenje koje nam nude političke partije i Tači jeste da priznamo nezavisnost Kosova. To ne ide tako. Moramo da sjednemo, da pokušamo. I vi i mi moramo da kažemo našim društvima da nam je potreban kompromis o mnogim pitanjima. Ne možemo ni mi ni vi da budemo potpuno zadovoljni. Ako smo jednako nezadovoljni to bi znači da smo postigli pravo kompromisno rješenje", kazao je Vučić.

Kosovski predsjednik Hašim Tači je kazao da je sastanak sa Vučićem bio najteži do sada, te da očekuje da će proces biti sve teži i teži.

"Radićemo maksimalno kako bi postigli konačan sporazum. I dalje vidim svjetlo na kraju tunela, iako mislim da će biti veoma teško. Srbija i dalje misli da je Kosovo njen dio, i dalje živi u mentalitetu prošlosti. I sam Vučić treba da shvati da je Kosovo suverena država, ali radićemo na postizanju konačnog sporazuma kako bi bio pobjednički i kredibilan i za Kosovo i za Srbiju", kazao je Tači.

On je dodao da očekuje da će predstojeći proces biti još teži, sa preprekama.

"Svjesni smo da mora da se postigne jedan sporazum, da dijalog nema alternativu, ali treba da bude dostojanstven za obje zemlje. Kako će da se ponaša Srbija, to je njihova stvar, ali što se prije oslobode sna iz prošlosti i shvate realnost da je Kosovo suverena zemlja, to će biti i u njihovom interesu", kazao je Tači.

Dodao je da i dalje nedostaje smjelost da se srpski narod oslobodi nepravednog i istorijskog tereta u odnosu sa Kosovom.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније