Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 02. 2013. 17:55   >>  17:54 1

NEMA KRAJA PODJELI

I BiH će tražiti dio Titove imovine

Pomoćnik ministra finansija BiH, u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ, Zenit Kelić kazao je da će, ako Srbija bude insistirala da joj pripadne dio privatne zaostavštine Josipa Broza Tita, svoj dio tražiti i BiH, a, vjeruje, i ostale republike bivše države.

 

On je za "Dnevni avaz" rekao da BiH, kao i druge zemlje bivše Jugoslavije, imaju pravo na to prema sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ.

 On je tako prokomentarisao najave iz kabineta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da će biti dopušten pristup privatnoj Titovoj imovini koju je Predsjedništvo SFRJ nakon njegove smrti pohranilo u trezor Narodne banke u Beogradu.

 Kelić je kazao da su neprihvatljive tvrdnje pravnog savjetnika predsjednika Srbije Olivera Antića da je kabinet predsjednika Srbije pravni nasljednik Predsjedništva SFRJ.

 Inače, Titova imovina predmet je sudskog spora koji su pokrenuli Titovi nasljednici, a čiji dio, očigledno, hoće i država Srbija. No, Kelić kaže da pravo na to onda imaju i ostale države bivše SFRJ.

 - Ne može samo Srbija imati to pravo. Ako postoji, recimo, zlato, novac ili neke vrijednosnice, onda je to, znači, imovina svih država nasljednica, tako da ćemo u ovom momentu svi morati da se uključimo u taj proces - smatra Kelić, u razgovoru za Dnevni avaz.

 

 

 

Još se ne zna hoće li Srbija, dajući sebi ekskluzivno pravo na otvaranje Titovog trezora, tražiti još nešto od njegove impresivne imovine, pobrojane na 379 gusto kucanih stranica, pohranjenih u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

 Popis sadrži na hiljade predmeta različite vrijednosti, od neprocjenjive, poput kozačke sablje sa zlatnim koricama optočenim dijamantima, koju mu je poklonio Josif Visarionovič Staljin, do egzotične, kakav je kamen s Mjesečeve površine koji su donijeli astronauti "Apola"!

 Inače, trezori u NBS već 33. godinu od Titove smrti čuvaju tajnu sadržaja 11 vreća za koje se pretpostavlja da se u njima nalaze šest posljednjih Titovih predsjedničkih plata, autorski honorari za knjige i nešto zlata i nakita. Predviđeno je da, uz Antića, otvaranju depoa prisustvuju i advokati Titovih nasljednika.

 Bivše jugoslavenske republike potpisale su u Beču 29. juna 2001. godine Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ. Nakon toga je osnovan i mješoviti komitet za sukcesiju imovine bivše države, koji čine predstavnici nekadašnjih republika.

 Iako je od tada prošlo 12 godina, "ostavinska rasprava" o diobi imovine "preminule" Jugoslavije još nije dovedena do kraja. Naprotiv, dodatno je zakomplikovana, što pokazuje i posljednji jednostrani potez Srbije u slučaju Titovog trezora, zaključuje sarajevski list.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније