Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

13. 07. 2018. 21:34   >>  21:19

AS GRČKOM

EU: Svi u Makedoniji da podrže dogovor s Grčkom

Visoki zvaničnici EU Federika Mogerini i Johanes Han pozvali su danas sve političke partije i građane u Makedoniji da podrže primjenu dogovora sa Grčkom za rješenje spora oko imena.

"Svi lideri, partije i građani treba da vide kakvu korist će da donese rješavanje dugogodišnjeg spora sa imenom i konstruktivno da se uključe u ratifikaciju i sprovodjenje dogovora", rekla je Mogerini nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju sa Makedonijom.

Kako su prenijeli makedonski mediji, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku je dogovor Makedonije sa Grčkom nazvala "jednim od najvećih uspješnih priča našeg vremena", dodajući da to govori "bez straha da pretjeruje kada to kaže".

"Sjetite se, prije samo jedan mjesec dogovor nije bio potpisan, poziv za NATO nije bio upućen i nije postojala odluka Savjeta o datumu za pregovore. Za manje od jednog mjeseca nalazite se na sasvim drugom mjestu", rekla je Mogerini.

Ona je istakla da EU očekuje od svih u vladi i opoziciji da produže da rade zajedno na evropskim reformama.

"Vrata EU su otvorena i put zemlje ka Uniji je sada neopoziv. Mi stojimo čvrsto uz vas", poručila je Mogerini makedonskim političarima i gradjanima.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han je potvrdio da će doći u Makedoniju 17. jula za početak tehničkog dijela procesa analize usaglašenosti makedonskog sa evropskim zakonodavstvom i koliko je zemlja spremna za početak pregovora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније