Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: P.B. ]

13. 07. 2018. 23:07 >> 22:54
1

U SLOVENIJI

Najezda krpelja, pozivaju na vakcinisanje

Slovenija se ovog proljeća i ljeta susreće sa pravom najezdom krpelja, parazita koji na ljude prenosi opasne bolesti poput lajmske borelioze i meningitisa, pa slovenački infektolozi ovih dana ponovo upozoravaju na potrebu vakcinacije protiv bolesti koje zaraženi krpelj može prenijeti, ocjenjujući da je broj zaraženih krpelja u značajnom porastu.

Pozivajući se na infektologe u mariborskoj bolnici, "Slovenski radio" navodi da im se tamo dnevno javi desetak pacijenata koji su u šetnji parkom, šumom ili na polju dobili "poljubac" krpelja, pa se boje bolesti koja u jedan odsto slučajeva može izazvati i smrt, a mnogo češće bolesti zglobova i unutrašnjih organa, upalu mozga i druga teška oštećenja.

Slovenački infektolozi procjenjuju da je polovina krpelja u Sloveniji inficirana, pa mogu izazvati teška oštećenja i invalidnost, i upozoravaju da se u svakom slučaju nakon uboda treba obratiti ljekarima, iako je najbolji način zaštite vakcinisanje.

No, dok je u Austriji na primjer protiv bolesti koju prenosom zaraze na ljude izazivaju krpelji vakcinisano čak 80 odsto stanovništva, u Sloveniji je samo 10 odsto, što je zabrinjavajuće, navode ljekari upozorenje koje ponavljaju svake godine pred "sezonu krpelja".

Prema upozorenju slovenačkog Instituta za javno zdravlje, ta zemlja je zbog brojnih šuma među evropskim državama sa najvišim rizikom od obolijevanja od bolesti koju prenosi krpelj.

Daleko najrasprostranjenija bolest koja se zabilježi ubodom krpelja u Sloveniji je lajmska borelioza jer se širom zemlje godišnje zabilježi i do 6000 novih slučajeva.

Na drugom mjestu po učestalosti je još je opasniji krpeljni meningoencefalitis, virusna upala centralnog nervnog sistema koji u ekstremnim slučajevima može dovesti i do smrti, a u 10 do 15 odsto do paralize nekih dijelova tijela i drugih trajnih posljedica.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније