Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

29. 06. 2018. 08:31   >>  08:18

NA PUTU KA EU

"Dojče vele": Spisak zadataka za Albaniju i Makedoniju

Evropska unija planira da kroz godinu dana otpočne pristupne pregovore sa Albanijom i Makedonijom, ali obje zemlje nesumnjivo imaju još mnogo posla pred sobom da bi postale punopravne članice, napominje "Dojče vele" (DW).

 

Podsjeća i šta bi to Tirana i Skoplje trebalo da promijene da bi ispunile evropske standarde.

Navodeći da je jedan od zadataka pitanje osnovnih prava i zaštita manjina, "DW" konstatuje da je Brisel, sve u svemu, zadovoljan stanjem s vladavinom prava u Makedoniji.

"Evropska komisija je u nedavno objavljenom Izvještaju o napretku, navela da su potrebni dalji napori kada je riječ o potpunoj implementaciji osnovnih prava. Romi nijesu dovoljno integrisani, a mnogi od njih žive u siromaštvu. Osim toga, Evropska komisija kritikuje Makedoniju zbog stanja u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Takođe, u nedovoljnoj mjeri se krivično gone oni koji šire govor mržnje", ukazuje "DW".

Organizovani kriminal

Kada je riječ o Albaniji, dodaje, u pomenutom izvještaju ocjenjuje se da je ta zemlja ostvarila značajan napredak u zaštiti manjina, ali da je još daleko od cilja, te da mora da poboljša uslove života za Rome i balkanske Egipćane.

"Njemačka vlada nada se da će pristupnim pregovorima u kojima se u okviru posebnog poglavlja govori o osnovnim pravima i unutrašnjim stvarima, doći do poboljšanja u te dvije zemlje", navodi "DW".

Ukazuje i da se, prema izvještajima "Reportera bez granica", sloboda štampe u Makedoniji i Albaniji suočava sa "primjetnim problemima", te da je na aktuelnoj listi zemalja o poštovanju slobode štampe u svijetu, Albanija na 75, a Makedonija na 109. mjestu od ukupno 180 zemalja.

Kao drugo pitanje kojim Tirana i Skoplje treba da se pozabave, "DW" navodi borbu protiv korupcije, te ističe da je Albanija na tzv. Korupcijskom indeksu organizacije "Transparensi internešenal" na 91. mjestu, a Makedonija na 107. mjestu.

Treća stavka, prema "DW", je borba protiv organizovanog kriminala.

Podsjeća da EK kod obje zemlje, po tom pitanju, prepoznaje pozitivan razvoj, ali da ukazuje da su pranje novca i finansijski kriminal područja na kojima mora još mnogo da se radi.

Javna administracija

"U Makedoniji je pravna osnova u velikoj mjeri u skladu sa evropskim standardima. Ipak, potrebna je veća koordinacija između različitih tijela, kao i efektivniji rad. Osim toga, potrebno je povećati broj kriminalaca kojima je izrečena sudska presuda", napominje "DW".

Navodi i da se u Albaniji rijetko uništavaju bande, a njihovi članovi izvode pred lice pravde.

Ipak, ističe, EK smatra da je ta zemlja ostvarila napredak u borbi protiv uzgajivača droge, kao i da je saradnja policije na međunarodnom nivou dobra, ali je navela da se mora pojačati saradnja unutar zemlje.

Kada je riječ o javnoj administraciji i pravosuđu, "DW" napominje da EK smatra da je javna uprava u obje zemlje područje u kojem su napravljeni pomaci.

EK, takođe, ocjenjuje da se pravosuđe u obje zemlje "sve više približava zahtjevima Brisela", dodaje "DW".

Kao posljednji zadatak pred Tiranom i Skopljem, "DW" navodi privredu i evropsko pravo.

"Ako jednog dana Albanija i Makedonija postanu članice EU, onda njihova ekonomija mora da bude kompatibilna sa zajedničkim tržištem, a njihov pravni sistem sa evropskim zakonima. Što se tiče zakonodavstva, Makedonija je odmakla, dok Albanija pred sobom ima još mnogo posla – na primjer mora da ojača nezavisnost zakonodavstva od državnih institucija", ukazuje "DW".

Dodaje i da EK smatra da Makedonija nema dugoročni koncept oporezivanja.

"Osim toga, potrebna su i poboljšanja po pitanju poslovnog okruženja. Ugovori se često ne poštuju i vlada s tim mora ozbiljnije da se pozabavi. Evropska komisija takođe vidi pomake u oblasti energetike, transporta, komunikacija i digitalizacije", zaključuje "DW".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније