Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

28. 06. 2018. 21:29 >> 21:18
13

TAČI PORUČIO

Stremimo međusobnom priznanju Kosova i Srbije

Predsjednik Kosova Hašim Tači danas je izjavio da je cilj njegovog sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u nedjelju u Briselu bilo postizanje međunarodno pravno obevezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, i njihovo međusobno priznavanje.

Tači je novinarima rekao da je cilj dijaloga to da se građani Kosova izgrade održiv mir i sigurna evropsku budućnost.

"Tokom procesa (dijaloga) Kosovo je bilo konstruktivno i otvoreno za svaki sastanak i incijativu za ostvarivanje težnji naših građana za bolji život. I na posljednjem sastanku sarađivali smo u traženju opcija oko toga šta je moguće postići u završnoj fazi ovog procesa", kazao je Tači.

Kosovski predsjednik je rekao da je to bio prvi sastanak, dok će se narednih nedjelja i mjeseci razgovarati o suštini "konačnog sporazuma".

"Za sada se inicijalno razgovaralo samo o okviru sporazuma, ništa više. Očekujem poziv za naredni sastanak, za koji očekujemo da će se brzo održati. Zna se da će sporazum biti obavezujući za sve organe", rekao je Tači.

On je pozdravio to što su se mediji i civilno društvo izjasnili za dijalog.

"Postizanje što bržeg konsenzusa za dijalog je suštinsko. Proces ide naprijed i ne možemo da stanemo. Pozivam sve da budu dio ove rasprave. To će obezbijediti stručnost, potrebnu pripremu, ali i što širi politički konsenzus procesa u cjelini", kazao je Tači.

On je izrazio spremnost da o svim pitanjima koja se odnose na dijalog sa Srbijom informiše Skupštinu Kosova, ističući da će Skupština na kraju procesa ratifikovati sporazum.

"Očekujem da razgovori budu teški, radi se o sukobu koji treba da se okonča sporazumom pomirenja, normalizacije i međusobnog priznanja", kazao je Tači.

Postizanje sporazuma sa Srbijom je prema njegovim riječima neophodno za međunarodnu integraciju Kosova.

"Kosovo će kao i uvijek imati podršku SAD za postizanje konačnog sporazuma", kazao je Tači.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније