Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Mina ]

27. 06. 2018. 15:37 >> 15:25
1

MEKTIĆ UPOZORAVA

EU ne želi migrante blizu svojih granica

Evropska komisija odbila je da finansira uspostavljanje centra za smještaj ilegalnih migranata kod Velike Kladuše, jer smatra da je ta lokacija suviše blizu granice sa Hrvatskom, koja je članica Unije, upozorio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH), Dragan Mektić.

Mektić je novinarima, nakon redovnog sastanka operativnog štaba za praćenje problema ilegalnih migracija, rekao da je takva informacija stigla tokom dana iz Delegacije EU u BiH.

On je ocijenio da bi u pozadini takve odluke mogla biti namjera da se migranti smjeste dublje unutar teritorija BiH, gdje bi bili i trajno zadržni kako ne bi nastavili put ka drugim državama-članicama Unije.

"Neće se praviti izbjeglički kampovi u BiH. Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posledice", rekao je Mektić.

On je kazao da se ne može dozvoliti uspostavljanje izbjegličkih kampova u kojima bi migranti ostali "zaglavljeni" u BiH.

"To bi bilo pogubno za BiH", upzorio je Mektić, prenosi Tanjug.

Prema najnovijim podacima policijskih agencija, u BiH je ušlo 7.128 migranata od kojih su 662 podnijela zahtjev za azil.

Iz Hrvatske je po osnovu sporazuma o readmisiji primljeno 318 migranata, a 575 predato je drugim državama.

Granična policija BiH u proteklih sedam dana spriječila je ulazak nešto više od 400 migranata, a Mektić ocjenjuje da je to dokaz da su policijska pojačanja poslata na granicu dala rezultate.

Trenutno je najopterećenije područje uz granicu sa Srbijom oko Zvornika a dodatne mjere zaštite granice planiraju se i u istočnom dijelu Hercegovine.

"Još nema na vidiku nikakvog zajedničkog evropskog rješenja i za sada se moramo oslanjati isključivo na vlastite kapacitete radi zaštite granice", rekao je Mektić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније