Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

27. 06. 2018. 10:39   >>  12:52

VIŠI SUD U BEOGRADU

Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora

Viši sud u Beogradu osudio na godinu dana zatvora Mirjanu Marković zbog uticanja na članove vladine komisije za izvrše nezakonitu dodjelu državnih stanova 2000.

Istom presudom nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i po dana zatvora, a tadašnji direktor Dipos-a Miloš Lončar na godinu dana zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a Markovićeva jer ih je podstrekivala na izvršenje tog dJela.

Markovićeva je osuđena u odsustvu, jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

Sud je zbog toga ostavio na snazi rješenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003. godine. 

Mirjana Marković se teretila se za krivično djelo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je prema optužnici, kao predsjednica direkcije JUL-a tadašnje neke članove Komisije Vlade Srbije za dodjelu stanova podstrekavala da dodijele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove. 

Suđenje Markovićevoj razdvojeno je početkom ove godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena dijela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu sa Markovćevom. 

U postupku pored njih dvije, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi. 

Što se tiče Markovićeve, predstavnici Generalnog tužlaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbjeglice i da ne može da bude uhapšena po potjernici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi. 

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније