Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

25. 06. 2018. 13:12 >> 13:09
16

MOGERINI OCIJENILA

"Dijalog Vučić-Tači težak, ali ohrabrujući"

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da je bila "teška, ali ohrabrujuća" runda dijaloga između predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

"Juče smo imali veoma dobar sastanak dijaloga na visokoj ravni između Beograda i Prištine koji se odvija na ohrabrujući način, veoma teško, ali obrabrujuće", rekla je Mogerini dolazeći na zasjedanje šefova diplomatija EU u Luksemburg.

Visoka predstavnica je rekla da je "Zapadnom Balkanu sad potrebno da Evropska unija bude dosljedna i ispuni obećano", ocjenjujući da je na "Zapadnom ostvaren upečatljiv napredak" i time što je potpisan sporazum o imenu između Skoplja i Atine.

Mogerini je dodala da očekuje da šefovi diplomatija EU, koji sjutra zasjedanju u formatu "opšti poslovi" u Luksemburgu, prihvate preporuku Evropske komisije da se Makedoniji i Albaniji da zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu s Unijom.

Iz zvaničnih krugova u Hagu i Parizu stižu najave da će se Holandija i Francuska, a vjerovatno i još neke članice EU, tome usprotiviti i tražiti da vlasti u Skoplju i Tirani pruže dodatne potvrde da su sprovele opipljive korake u jačanju vladavine zakone i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da je dogovoreno nekoliko važnih stvari za Srbe na Kosovu, među kojima da svi problemi moraju da se rješavaju u miru, uz međusobno poštovanje i garantovanje bezbjednosti i sigurnosti građana.

Vučić je naveo da nije "pretjerani optimista", ali da želi da se pokuša da se kroz nastavak razgovora nađe razumno rješenje za krupna otvorena pitanja.

To se prije svega odnosi na institucionalnu zaštitu Srba na Kosovu formiranjem Zajednice srpskih opština.

Komentari medija u EU su bili vrlo šturi, ali je njemački radio Dojče vele naveo da su Vučić i Tači u izjavama poslije sastanka istakli saglasnost o tome da je kompromis bitan kako bi se došlo do trajnog rješanja u procesu normalizacije odnosa Srba i Albanaca i napretka na unutrašnjem i spoljašnjem planu i Beograda i Prištine.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније