Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B92/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2018. 09:59   >>  09:47 6

PORUKA ZA EU

SAD: Ne blokirajte Makedoniju

Američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio je od francuskog ministra vanjskih poslova Žan-Iv Le Drijana da ne blokira pristupanje Makedonije u NATO i EU.

Pompeo je apelovao na Le Drijana da podrži upućivanje poziva za članstvo Makedonije u NATO, kao i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU poslije potpisivanja sporazuma Atine i Skoplja o imenu Makedonije, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas izjavio je juče da će se Francuska i Holandija vjerovatno usprotiviti otvaranju pregovora o pristupanju Makedonije EU i odbaciti kandidaturu Albanije na Savjetu EU za spoljne poslove u Briselu i Samitu EU u četvrtak i petak naredne nedjelje.

Kocijas je tokom konferencije za novinare na Rodosu rekao da su dvije zemlje uložile prigovore, prenio je grčki list "Katimerini".

Grčki ministar je rekao da su i Njemačka, Danska i Luksemburg u pismu izrazile sumnju da li su Makedonija i Albanija dovoljno napredovale da bi "zaslužile" otvaranje pregovora o pristupanju, ali da su kasnije povukle svoje sumnje.

Holandski parlament u četvrtak je glasao protiv eventualne kandidature Albanije, ali se slučaj Makedonije odvojeno razmatra, dok njemački poslanici podržavaju pregovore sa Makedonijom, ali pod strogim uslovima.

Francuska je u potpunosti odbacila kandidaturu Albanije, a smatra da je ulazak Makedonije u NATO za sada "adekvatna nagrada".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније