Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

19. 06. 2018. 13:34   >>  13:22 2

GRČKA - MAKEDONIJA

Sobranje dogovor ratifikuje po skraćenom postupku

Poslanici u Sobranju Makedonije su većinom glasova danas odlučili da dogovor sa Grčkom bude ratifikovan po skraćenom postupku, na predlog makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

 

 

 

Od prijavljenih 109 poslanika u plenarnoj sali, za predlog šefa diplomatije je glasalo 69, dok je 40 poslanika opozicione VMRO DPMNE bilo protiv.

Dimitrov je rekao da je neophodno da ratifikacija bude po skraćenom postupku zbog rokova održavanja samita EU i NATO, kako bi Grčka na vrijeme mogla da ih izvijesti da više ne postoji prepreka za članstvo Makedonije u tim savezima.

"Više je nego neophodno da se zakon ratifikuje po skraćenom postupku, da bi Grčka mogla da obavijesti EU i NATO da više nema prepreka. Samit EU je zakazan za 28. juni, a NATO za jul, pa su ovi datumi ključni za nas", rekao je Dimitrov, kojem su poslanici opozicije dok je govorio dobacivali da je izdajnik.

Predsjednik parlamenta Talat Džaferi je, nakon glasanja, rekao da određuje da nadležni odbor za razmatranje ratifikacije bude Odbor za evropska pitanja, našta su poslanici opozicione VMRO DPMNE glasno negodovali, jer smatraju da je nadležan Odbor za spoljnu politiku kojim predsjedava njihov poslanik.

Šef poslaničke grupe najveće opozicione partije Dragan Danev je negodovao zbog dogovora sa Grčkom koji je postigla vlada premijera Zorana Zaeva, ocjenjujući da predstavlja kapitulaciju države.

Prema njegovim riječima, dogovorom se nameće novo ime države i krši se Ustav, jer je prihvaćeno da se novo ime koristi i u unutrašnjoj upotrebi.

Nakon govora pred poslanicima, Danev je zatražio jednočasovnu pauzu i najavio da VMRO DPMNE neće učestovati u ratifikaciji protivustavnog dogovara. Nakon što nisu dobili pauzu poslanici VMRO DPMNE su napustili sjednicu.

Istovremeno, pred Sobranjem Makedonije se okupilo stotinjak protivnika dogovara sa Grčkom o rješavanju dvoipodecenijskg spora oko imena, koji je potpisan u nedjelju.

Zahtijevajući od poslanika da ne ratifikuju dogovor, demonstranti su uzvikivali "Makedonija, Makedonija", "Vješala za Zaeva", "Prokleti da su izdajnici" i pozivali lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da im se pridruži.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније