Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

19. 06. 2018. 11:36 >> 11:25
5

PLENKOVIĆ TVRDI

Za privrednu stagnaciju Hrvatske kriv je rat

Hrvatska zbog rata nije imala ravnopravnu startnu poziciju sa drugim tranzicionim zemljama, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

On je to rekao komentarišući izjavu predsjednice hrvatske Unije poslodavaca Gordane Deranje koja je rekla da Hrvatska uporno odbija da se mijenja, dok se "oko nas odvijaju tektonske promjene", kao i da "Hrvatska nije kakvu želimo pa gubimo investitore i ljude", prenosi Jutarnji list.

"Rat nas je koštao 160 posto BDP-a, a za poređenje, Japan je posljedice cunamija platio četiri posto BDP-a", rekao je Plenković i dodao da je današnji rast zasnovan na zdravim temeljima.

Međutim, ocjenjuje Jutarnji, koliko god da je Plenković u pravu kada kaže da je rat privredno unazadio Hrvatsku, bilo bi bolje da je u svom govoru insistirao na tome da je hrvatski privredni rast nakon rata bio zasnovan na pogrešnim osnovama, što je brutalno razotkrila kriza nakon 2008.

Kako se navodi, o tome najbolje svjedoče podaci prema kojima je Hrvatska prije krize bila u deficitu od četiri milijarde kuna ostvarenom u trgovanju robom i uslugama sa svijetom, a 2016. je imala suficit od 1,5 milijardi kuna, koji je zadržan do danas.

List dodaje i da bi Plenković, kada već spominje Japan, trebalo da zna da je Japan dostigao predratni nivo bruto domaćeg proizvoda deset godina nakon rata, a da je potom od 1953. do 1965. rastao po stopama od devet odsto i uskoro postao druga, danas treća država po privrednoj snazi u svijetu.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније