Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 07. 2013. 15:42   >>  15:42 7

CITIRAO NIČEA

Irinej: U Evropi je i bog umro

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej kazao je na kraju svoje posjete Sankt Peterburgu i Moskvi da Srbija ne bježi od Evrope, ali da ne može da uđe "u takvu Evropu" pod uslovima koji joj se nameću.

"Nemamo pravo da se odričemo svoje duhovnosti, svoje kulture, svega onoga što nas čini narodom. Zato se nadam da će se narod svjesno vezati uz svoju crkvu i blagodariti Bogu što mu daje mogućnost da sačuva apostolsku vjeru”, rekao je Irinej u intervjuu za “Glas Rusije”, a prenosi "Blic".

Na pitanje je li moguće sačuvati pravoslavne korijene u Srbiji poslije ulaska u EU, patrijarh je ocijenio da je "duhovno stanje Evrope sada veoma jadno".

"Tamo je, kao što je rekao Fridrih Niče, 'Bog umro'. Istina, postoje još neka ostrvca crkvenog života. I ne može se bez dijaspore: srpske, ruske, grčke. Zato se sjećam riječi koje je rekao jedan od rimokatoličkih episkopa: 'Nijesmo mi vama potrebni, već vi nama'", rekao je Irinej.

To, smatra Irinej, nije toliko čudno, jer je, kako je istakao, bilo vremena kada su jedni bili za crkvu, a drugi protiv nje.

"Sve se razvija po spirali. Prvo se događa grijeh, a onda obnova. Tako se u istoriji više puta ponavljalo", kazao je poglavar SPC.

On je ocijenio da se Rusija mnogo promijenila od kada je kao episkop Niški bio na sahrani patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Pimena 1990. 

"Sada je to sasvim druga zemlja. Ona je vaskrsla, u njoj je mnogo crkava i manastira. A narod je sada sa svojom crkvom", kazao je Irinej.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније