Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

15. 06. 2018. 14:52 >> 14:41
2

SPOR OKO IMENA

Zaev čvrsto vjeruje u dogovor sa Grčkom

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da snažno vjeruje u dogovor za rješavanje makedonsko-grčkog spora oko imena i u strateško partnerstvo dvije zemlje.

"Vlada Makedonije treba da bude ponosna na ovo rješenje. S ovom odlukom pišemo novu stranicu u istoriji naše zemlje", napisao je Zaev na Fejsbuku.

Zaev je naveo da snažno vjeruje u dogovor koji je u utorak postigao sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, jer je "jasan i priznaje identitet i posebnost makedonske nacije" i jer se "njime konačno zatvara to pitanje i otvara budućnost zemlje".

Dogovorom Ciprasa i Zaeva predviđeno je da Makedonija promijeni ime u "Sjeverna Makedonija" uz promjenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da spriječava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje njenih pregovora o pristupanju EU.

Prema Zaevu, tim rješenjem spora oko naziva, Makedonija se izvlači iz izolacije i jača se "makedonski identitet".

Makedonska vlada sinoć je jednoglasno usvojila taj dokument, nazvan "Konačan dogovor za rješavanje razlika opisanih u rezolucijama 817 i 845 SB UN za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. i za uspostavljanje strateškog partnerstva među stranama".

Još nije utvrđeno kada će premijeri dvije susjedne zemlje zajedno potpisati dogovor o rješavanju dvoipodecenijskog spora oko imena Makedonije, kojem se oštro suprotstavljaju najveće opozicione partije u obje zemlje, ocjenjujući ga izdajom nacionalnih interesa.

Portparol Vlade Makedonije Mile Bošnjakovski rekao je da bi u toku današnjeg dana trebalo tačno da se zna kada će i gdje biti potpisan taj sporazum. Ranije se špekulisalo da bi Zaev i Cipras trebalo da se sastanu tokom vikenda na grčkoj strani područja Prespe.

Dogovor dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Predlog rješenja o sporu oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijere optužuju za "izdaju".

U grčkom parlamentu sinoć je počela rasprava o predlogu za izglasavanje nepovjerenja Ciprasovoj vladi, koji je opoziciona Nova demokratija podnijela zbog sporazuma s makedonskim vlastima.

Dok se Cipras suočio s direktnim izazovom za opstanak svoje koalicione vlade, Zaev ima problema pošto je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao da neće potpisati sporazum ako ga Sobranje odobri, dok najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE najavljuje masovne proteste.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније