Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

15. 06. 2018. 08:30   >>  08:24 7

MAKEDONIJA

Građani na ulici, vlada usvojila sporazum

Ispred makedonskog parlamenta opet protest protiv sporazuma o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. Vlada objavila sporazum, čekaju se potpisi.

Učesnici protesta su zahtijevali da se obustave sve aktivnosti vezane za promjenu ustavnog naziva Makedonije, ističući da je sporazuma o imenu štetan po zemlju, javila je agencija MIA.

"Svaki građanin bi trebalo da se priključi protestima i odbaci sporazum. Ovo su kritični trenuci za zemlju, ustanimo protiv neodgovornih političara", rekao je jedan od učesnika protesta.

Neki od demonstranata su pjevali patriotske pjesme i uzvikivali ime predsjednika Đorđa Ivanova, koji je odbio da potpise sporazum koji su postigli premijeri Makedonije i Grčke a po kom bi Makedonija trebalo da se zove Republika Sjeverna Makedonija.

Nešto prije tog protesta, drugog po redu, makedonska vlada je jednoglasno usvojila izvještaj o rješenju spora dugog 27 godina, nakon čega je donijeta odluka da sporazum objavi na sajtu makedonske vlade. "Sporazum nosi naziv 'Konačni sporazum o rješenju nesuglasica kao što je opisano u Rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN 817 (1993.) i 845 (1993.) i o uspostavljanju strateškog partnerstva između strana'", rekao je portparol vlade, Mile Bošnjakovski.

Sam datum sastanka premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, na kojem bi sporazum trebalo da bude i potpisan, još nije određen. Makedonski mediji navode da će nove informacije o tome sulijediti danas ili sjutra.

Makedonski ministar spoljnih poslova je izjavio da će ceremoniji potpisivanja prisustvovati visoki međunarodni zvaničnici, kao što su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi MIA.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније