Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 06. 2018. 22:08 >> 21:57

ATINA - SKOPLJE

Potpisivanje sporazuma narednih dana

Ceremonija potpisivanja sporazuma između Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Sjeverna Makedonija biće održana u narednih nekoliko dana, najavio je makedonski ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov.

"Vlada u Skoplju trebalo bi da usvoji nacrt sporazuma, a vidjećemo takođe šta će se dogoditi u Atini, s obzirom na političke turbulencije u zemlji", rekao je Dimitrov za Dojče vele, komentarišući mogućnost da sporazum bude potpisan ovog vikenda u grčkom dijelu regiona Prespa.

On je naveo da će ceremoniji potpisivanja prisustvovati visoki međunarodni zvaničnici, kao što su visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi MIA.

"Svi mi želimo da Makedonija ide naprijed, da naš identitet bude zaštićen, afirmisan, promovisan. Vjerujem da će biti lakše izgladiti razlike ako se ujedinimo oko ovog principa", kazao je Dimitrov.

Kako je naveo, možda je tokom godina Makedonija imala priliku za bolji dogovor.

"Međutim, nijesmo imali hrabrosti da se riješimo ovog balasta koji nas je vukao dolje. A sada postoji vlada koja razmišlja gdje će Makedonija biti za deset ili 20 godina. Naš zadatak kao političara, a politika je umjetnost mogućeg, jeste da vidimo problem, nađemo rješenje i ponudimo ga građanima", rekao je Dimitrov.

On je istakao da nijedan makedonski zvaničnik, kao ni institucija, ne mogu da zemijene glas javnosti o tom pitanju, pošto su građani ti koji odlučuju o svojoj budućnosti.

"Moramo omogućiti građanim da izraze svoje mišljenje o prilici koju smo mi stvorili. To nije lako, a vjerujem da hrabrost znači imati sposobnost da se suočite i pozabavite sa problemom. Ako postoje drugi, alternativni putevi ka budućnosti, bilo bi lijepo čuti i za njih", naveo je Dimitrov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније