Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 06. 2018. 23:14 >> 22:58

GEJ PARADA U ZAGREBU

"Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica"

Više hiljada građana učestvovalo je danas u Zagrebu na 17. gej paradi koja je održana pod sloganom "Da nam živi, živi rod".

Prema nezvaničnim podacima policije, centrom Zagreba u povorci je prošetalo 10.000 građana.

Povorku ponosa koja je prošla centralnim gradskim ulicama, od muzeja Mimara preko Trga bana Jelačića do parka Ribnjak, gdje će program trajati do večernjih sati, obezbjeđivala je specijalna policija, a kao i proteklih godina, prošla je bez incidenata.

Okupljeni su nosili šarene zastave, a preko megafona su uzvikivali poruke protiv diskriminacije. Na čelu kolone je bio istaknut transparent "Da nam živi, živi rod".

Među transparentima su se isticali: "Ljubav za sve", "Mizoginija ubija", "Ljubav ne pita šta ti je ispod haljine/hlača", "Psi laju, prajdovi prolaze", "Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica", "Isus je imao dva tate" i "Pederska internacionala protiv granica".

Uoči početka povorke pročitan je proglas u kojem je istaknuto da se ovogodišnja parada održava "u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na porodicu i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti".

"Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismevaju i trivijalizuju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća", poručili su organizatori "Zagreb Pride 2018".

Oni su istakli da svako ima "svoj rod i rodni identitet, kao i pravo na izražavanje sebe", a založili su se i da se prestane s referendumima koji su usmjereni na smanjivanje ljudskih prava i prava žena.

Zagreb Prajdu su se tradicionalno pridružili brojni opozicioni političari, najviše iz Socijaldemokratske partije, kao i Ivan Vrdoljak, predsjednik Hrvatske narodne stranke koja je dio vladajuće koalicije desnog centra.

Vrdoljak je u izjavi novinarima rekao da želi otvorenu, tolerantnu, modernu i evropsku Hrvatsku, a upitan o kritikama da aktuelna vlast ne radi dovoljno za jednakost LGBT osoba, on je odgovorio da je HNS i u ovoj vladi uspio da pošalje poruku da "ekstremi više nemaju pravo da upravljaju Hrvatskom".

U vrijeme prolaska povorke, za saobraćaj su bile zatvorene ulice kojima su se učesnici kretali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније