Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

07. 06. 2018. 08:20 >> 08:36

TOKOM LJETA

U Hrvatskoj uz turizam cvjeta i kriminal

Dok u turistička odredišta u Hrvatskoj dolazi sve više gostiju, u porastu je i broj onih koji koriste njihovu opuštenost i nepažnju.

Broj krivičnih djela i turistički kriminalitet skaču i do 70 odsto u odnosu na ostali dio godine, zbog čega policija poziva na maksimalan oprez.

U krađama na plažama najviše se otuđuju mobilni telefoni, lap-top računari i nakit, a u uličnim pljačkama na meti lopova su novčanici, bankovne kartice i novac.

Među najvećim uzrocima je nepažnja.

"Svakako da je jedan od faktora koji dovodi do ovih krađa opuštenost ljudi koji su na godišnjim odmorima. Ne računaju da bi mogli postati žrtva kaznenih djela", kaže Elis Žodan, portparol PU zadarske.

Lopovi vrebaju i turističke grupe koje šetaju gradskim ulicama.

Pritom su opasnosti najviše izloženi oni koji idu ili stoje na kraju redova.

"Moji kolege i kolege koji rade kao turistički vodiči su imali više iskustava krađe. To je jedan problem koji nastaje svake godine", rekao je turistički vodič Šime Botica.

"Džeparoši su jako iskusni. Bilo je situacija u kojima je došlo do krađa, tako da je i policija reagovala više puta", dodao je.

U porastu su i krađe bicikala, a nikako nije preporučljivo ni ostavljati vjetrobranska stakla automobila poluotvorena.

Poziv lopovima su i prazne vikendice i apartmani.

Policiji najviše problema zadaju lopovi koji se tokom sezone dosele na Jadran i djeluju u organizovanim grupama, a u policijskim krugovima poznati su kao "nomadski lopovi".

Ako, na primjer, u jednoj noći dođe do provale u više apartmana, to je indikator da je riječ o organizovanom kriminalu.

Policija uspijeva da riješi 30 do 40 odsto takvih slučajeva što je, tvrdi MUP, više od prosjeka država poput Italije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније