Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Večernji list, Objavila: P.B. ]

05. 06. 2018. 11:30 >> 11:19
7

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

Više od polovine srednjoškolaca otišlo bi iz Hrvatske

Čak 53 odsto srednjoškolaca koji su učestvovali u najvećem istraživanju u Hrvatskoj, smatra da je najpoželjnije mjesto za život i rad van domovine.

Najbolji đaci su i najubjeđeniji da 2037.godine neće živjeti u Hrvatskoj, a posmatrano samo među gimnazijalcima, toj ideji su najbliži maturanti prirodnomatematičkih odsjeka.

U istraživanju je učestvovalo više od 13 hiljada učenika iz 59 srednjih škola širom Hrvatske.

Rezultati anketa pokazuju da učenici imaju visok nivo ličnog optimizma, relativno su optimistični u vezi sa budućnošću Evrope narednih 20 godina, ali i vrlo pesimistični kad je riječ o budućnosti Hrvatske.

Naime, polovina učenika misli da će budućnost Hrvatske biti negativna ili vrlo negativna.

Njih čak 55,1 odsto na ličnom nivou u narednih dvadeset godina očekuje pozitivnu, a 31,4 odsto srednjoškolaca vrlo pozitivnu budućnost.

Njih 81,3 odsto koji su učestvovali u istraživanju u budućnosti žele da studiraju, dvoumi se 14,8 odsto učenika koji poručuju da odgovor na to pitanje još ne znaju, dok ih se tek 3,9 odsto izjašnjava da ne želi da studira.

Učenici završnih razreda strukovnih škola, njih 72,4 odsto, želi da nastavi obrazovanje na visokoškolskoj instituciji, dok u gimnazijama u završnom razredu to žele gotovo svi – njih čak 97,4 odsto.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније