Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

04. 06. 2018. 08:34 >> 08:26
18

TAJNA OPERACIJA

"Klub 100" uvodi Srbiju u NATO?

Predstavnici Ambasade SAD i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi. Cilj: Osnivanje "kluba 100", pišu "Novosti".

Prema tvrdnjama tog lista, u "klub 100" bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti.

Kako navode, suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu.

List ističe da se ova opsežna akcija oslanja na globalnu strategiju Zapada o "eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu", a da je ključna zona pojačanog propagandnog djelovanja upravo Srbija, ali i Republika Srpska, "u kojoj obavještajci NATO i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu Milorada Dodika s Kremljom".

Pozivajući se na "odlično obaviještene izvore", list navodi da je drugi sekretar u Ambasadi SAD Džon Bovermaster nedavno rekao da će se sredinom septembra, na Fruškoj gori, okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO.

"Novosti", međutim, napominju da Bovermaster napušta funkciju, te da je plan da projekat, koji je on započeo, završi njegov nasljednik Džon Radeford. Podsjećajući da je u Beogradu prošlog mjeseca boravila Činčila Moli iz Odsjeka za propagandnu djelatnost Evropske komande NATO, list tvrdi da je ona razgovarala sa predstavnicima nekih nevladinih organizacija i da se raspitivala za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može mijenjati.

Kako se dodaje, nju je interesovalo i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije s NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vježbe "Srbija 2018", koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Otprilike u isto vrijeme, ističu Novosti, u "Kraun plazi" je održan sastanak povodom zajedničke vježbe "Srbija 2018" kojem su, između ostalih, prisustvovali šef kancelarije za evroatlansko i globalno partnerstvo u Sektoru za politička i bezbjednosna pitanja NATO Džejms Meki i referent NATO za Srbiju Anželik Tomsen-Barnet.

Umjesto same vježbe, glavna tema je bio plan promocije Alijanse u Srbiji, tvrdi list.

Navodi i da američka ambasada podržava i pomaže aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija, koje se bave promocijom NATO, te podsjećaju da je sredinom maja u hotelu "Kristal" u Beogradu održana konferencija pod nazivom "Oblikovanje budućnosti Srbije u eri nesigurnosti" u organizaciji Atlantskog savjeta Srbije, na kojoj se govorilo o prednostima saradnje Srbije sa NATO i SAD.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније