Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

26. 05. 2018. 09:55 >> 14:18
3

SARAJKA AJKA

Ispostila 94 ramazana, preživjela tri rata

Ajka Lokmić već više od 70 godina živi u staroj bosanskoj kući u sarajevskom naselju Kovači. Početkom maja proslavila je 104. rođendan. Rođena je 1914. godine u Bosanskom Šamcu, ostala siroče u Prvom svjetskom ratu, a nakon toga su je rođaci doveli u Sarajevo gdje je provela djetinjstvo, udala se, izrodila djecu, imala lijep život i doživjela duboku starost.

 

Ima četvero djece, sedmoro unučadi i jedno praunuče.

Baba Ajka kaže da ima divnu starost, da se svi brinu o njoj i ugađaju joj. Ona je i veliki gurman, a najviše voli domaću hranu. I danas sluša muziku.

"Imala sam društvo, išli smo po teferičima, pjevali, a sada nema ništa od toga", ispričala je još uvijek vesela baba Ajka.

Preživjela je tri rata, a najteži je, kako je kazala, bio Prvi svjetski.

"Nije bilo ničega, bilo je puno sirotinje. Nije bilo ni hrane, ni obuće, odjeće", kazala je ona.

Danas nije ništa kao prije.

"Sada je sve drugačije. Nije kao prije. Nema ljepote od prije. Bila je sloboda. Veselili smo se. Sada niko nikome ne ide, a prije su se pravila sijela, ćetenija. Vrata su vazda otvorena bila, a sada su sva zaključana", pojasnila je baba Ajka.

Ostala je sama u mahali gdje je nekada bilo mnogo njene generacije.

"Nema nikoga. Sve je pomrlo. Ostala sam sama. Ali kćerke i sinovi su tu", ispričala je nana. Klanjala je i postila sve do stote godine. Zbog lijekova morala je prestati.

"Postila sam sve do svoje 100. godine, sada ne mogu. Počela sam postiti još kao mala. Postila sam i klanjala stalno, sada ne mogu ni abdest uzeti, ne mogu ići u džamiju, a malo i zaboravljam", prisjetila se Ajka kroz suze.

Ajka je postila od sedme pa do 100. godine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније