Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic, Objavila: P.B. ]

22. 05. 2018. 11:12   >>  11:03 9

NA AERODROMU

Norvežanin zbog opuška ostao bez pasoša

Gost iz Norveške ugasio je cigaretu i bacio je na zemlju vođen primjerom ostalih pored sebe i sjeo u taksi, a onda je na prozor pokucao komunalni policajac.

Pasoš mu je oduzet uz obrazloženje da će biti vraćen kada plati kaznu.

Ovo se proteklog vikenda dogodilo norveškom državljaninu R. S. na Aerodromu "Nikola Tesla".

U subotu oko podneva on i njegova nevjenčana supruga iz Srbije, J.V., sletjeli su u Beograd i dok je ona preuzimala taksi potvrdu, njen suprug je zapalio cigaretu ispred aerodromske zgrade gdje su, kako su naveli, i ostali putnici pušili.

Kada je stigao taksi, R. S. je ugasio cigaru i opušak bacio na zemlju.

Čim je par iz Norveške ušao u taksi komunalni policajac je pokucao na prozor na strani vozila na kojoj se nalazio R. S. da bi mu oduzeo pasoš.

"Policajac je rekao mom mužu a izađe iz vozila upitavši ga da li zna šta je uradio. Suprug je odmah odgovorio da zna, da mu je žao zbog toga i da će odmah pokupiti opušak. Policajac je uzvratio da tako ne može i zatražio mu je pasoš", prepričava J. V.

Da bi dobio prekršajni nalog za plaćanje kazne, R. S. koji radi u okviru vojske u Kraljevini Norveškoj, kako navodi ovaj par, predao je pasoš.

Ali, tu nije bio kraj.

"Komunalni policajac mu je oduzeo pasoš uz objašnjenje da će mu biti vraćen kada kazna bude plaćena i da će moći da ga podigne u sjedištu Komunalne policije u Makenzijevoj ulici. Putna isprava je oduzeta bez ikakvog pisanog traga i dokaza o tome", ukazuje par iz Norveške.

Oni su uvjereni da je policajac tako postupio ne zbog kršenja komunalnog reda i opuška, već su uočiili da ih je on posmatrao da još dok su čekali taksi i primijetio da ne pričaju ni srpski ni engleski.

Kada ga je J. V. pitala zbog čega tako postupa kada su opušci na svakom mjestu, policajac je uzvratio da ne može svakoga da uhvati na djelu.

Par je juče bio u sjedištu Komunalne policije kako bi platili kaznu i vratili pasoš, a J.V. je i na aerodromu, ali i ispred sjedišta Komunalne policije, slikala brojne opuške.

Kako navode, oni od ove priče neće odustati, a njihov advokat će podnijeti krivičnu prijavu protiv policajca, zbog, kako kažu, zloupotrebe službenog položaja, odnosno nesavjesnog rada.

"Poslije analize dobijene dokumentacije i uvidom u spise nedvosmisleno je da je komunalni policajac nezakonito postupio. Nije smio stranom državljaninu da oduzme pasoš, a kada je to već uradio, morao mu je izdati potvrdu o tome. A on to nije učinio. U postupanju Komunalne policije napravljeno je mnogo propusta", naglašava advokat Ljubisav Batan Radosavljević.

Komunalna policija "postupila u skladu sa ovlašćenjima"

U Sekretarijatu za poslove komunalne policije ističu da su komunalni policajci u navedenom slučaju postupali u skladu sa ovlašćenjima "s obzirom na to da su u pomenutom slučaju zatekli kršenje komunalnog reda iz svoje nadležnosti".

Takođe, oni podsjećaju da je aktima kojima je uređen rad Komunalne policije predviđen način i postupak kontrole komunalne policije.

Uvidom u propise i akte koji se tiču rada Komunalne policije, kao što tvrdi i advokat Radosavljević, može se zaključiti da oduzimanje pasoša inostranom državljaninu nikako nije u opisu posla te službe.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније