Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

21. 05. 2018. 09:41 >> 09:31
20

SVE VIŠE ZAHTJEVA

Mladi Albanci traže srpski pasoš

Albanci svakodnevno dolaze u Opštinu Gračanica sa zahtjevom za izdavanje uvjerenja o državljanstvu Republike Srbije, koji su im neophodni za dobijanje srpske lične karte, odnosno pasoša, izjavio je za "Večernje novosti" Ljubinko Karadžić, predsjednik Privremenog organa Grada Prištine, sa sjedištem u Gračanici.

 

On je, potvrđujući pisanje prištinskih medija, istakao da po srpska dokumenta dolaze Albanci različite starosne dobi i obrazovnog profila, a što se tiče Gračanice, dolaze uglavnom stanovnici sa područja Prištine.

Osim onih koji već imaju srpska dokumenta i dolaze da ih produže, ima i dosta mladih Albanaca koji prvi put dolaze sa tim zahtjevom, kaže Karadžić.

"Novosti" navode da predstavnici Srba sa Kosova objašnjavaju da Albanci sa prebivalištem na Kosovu mogu da dobiju pasoše Koordinacione uprave, ali su im za putovanje u mnoge zemlje, ipak, neophodne vize. Međutim, sa ovim pasošima Albanci mogu da putuju u zemlje koje ne priznaju kosovska dokumenta, poput Grčke i Španije, dodaje list.

Albanski politički analitičari i poznavaoci kosovskih prilika dodaju da Albanci podnose zahtjeve za srpska dokumenta još od 1999. godine, ali i da najveći broj njih koji rade u zapadnim zemljama ima pasoše države Srbije, dodaju "Novosti".

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније