Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

20. 05. 2018. 09:02 >> 08:53
6

NA SKUP 24. JUNA

Sarajevo spremno da dočeka Erdogana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan doputovaće u Sarajevo gdje će održati predizborni skup uoči vanrednih izbora u Turskoj zakazanih za 24. jun.

Erdogan će radnu posjetu započeti u zgradi Predsjedništva BiH, gdje će ga dočekatii bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, potom će biti održan predizborni skup u olimpijskoj dvorani Zetra, a nakon toga je planirano obraćanje novinarima.

Potom će biti održan prijem, predviđena je šetnja Baščaršijom i ceremonija uručivanja počašnog doktorata turskom predsjedniku na Internacionalnom univerzitetu. 

Plakati dobrodošlice polijepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane prekrivena turskim zastavama. Dobrodošlica će Erdoganu biti upućena i sa zgrada institucija i ugostiteljskih objekata. 

Veliko platno sa njegovim likom nalazi se na zgradi Internacionalnog univerziteta, gdje će održati i predavanje studentima. 

Na skupu u Zetri se očekuje prisustvo između 15.000 i 20.000 sljedbenika Erdogana iz BiH, zemalja regiona i evropskih zemalja - Austrije, Njemačke, Holandije, a, prema najavama, skup će trajati osam sati. 

Malu sjenku na ovu posjetu bacila je navodna dojava koju su dobile turske obavještajne agencje, da bi tokom posjete balkanskim zemljama na Erdogana mogao biti izvršen atentat, prenijela je Agencija Anadolija, pozivajući se na turske medije. 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za BH medije rekao da nema takvih informacija. 

Inače, organizaciju skupa u Zetri preuzela je Unija evropskih turskih demokrata, sa sjedištem u Beču, a pored Erdogana okupljenima će se obratiti i lider SDA Bakir Izetbegović. 

Izetbegović je ranije izjavio da će Erdogan iskoristiti skup da uputi svoje predizborne poruke. 

Strani mediji su u svojim izvještajima uoči dolaska Erdogana u BiH primijetili da će turski predsjednik praktično “dati vjetar u leđa” Izetbegovićevoj SDA na izborima, koji će u BiH biti održani početkom oktobra. 

BBC je tim povodom konstatovao da “BiH čekaju izbori na jesen, ali prvi i najveći predizborni skup će održati neko ko na njima neće učestvovati”. 

Iako se visoko kotira na listi Erdoganovih prioriteta, Sarajevo nije bilo prvi izbor za ovaj skup. 

Pokušaj da se slični događaji organizuju tamo gdje je turska dijaspora mnogo brojnija - u Njemačkoj, Austriji ili Holandiji - okončani su zabranama lokalnih vlasti. 

"Ovo je vjerovatno najzapadnije što Erdogan može da dođe, a da održi izborni skup zemljacima sa Zapada", kazao je za BBC koordinator programa fondacije "Fridrih Nojman" u BiH, Adnan Huskić. 


Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније