Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

19. 05. 2018. 21:15 >> 21:10

ISTORIJSKA ŠANSA

Zaev: Ilinden je naša svijetla budućnost

Premijer Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas opštu podršku za promjenu imena države u "Republika Ilindenska Makedonija" o kojem je, kao o obostrano prihvatljivom rješenju, razgovarao sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Nakon sastanka sa predstavnicima državno-političkog vrha Makedonije, Zaev je rekao da je to rješenje istorijska šansa za rješavanje dvoipodecenijskog spora sa Grčkom oko imena Makedonije.

"Donio sam odluku. Republika Ilindenska Makedonija je moguć kompromis. Vjerujem u ovo rješenje. Spreman sam da vodim i vodiću naprijed. Makedonac sam i stojim iza ovog rješenja. Slijedite me i hajde svi zajedno da podržimo rješenje koje će nas voditi naprijed. Ovo je istorijska šansa, treba da je iskoristimo", rekao je Zaev.

Kako je istakao, tim predlogom se jačaju temelji makedonske države i ojačava makedonski identitet. "Ilinden je naša svijetla budućnost, makedonski Ilinden je garancija i za multietničku Makedoniju", naveo je Zaev.

Prema njegovim riječima, makedonska strana će mogućim dogovorom dobiti finalnu potvrdu makedonskog jezika, garanciju za identitet i za međunarodne kodove koji će ostati MK i MKD. Novo složeno ime napisano na engleskom je "Republic of Ilinden Macedonia", a na albanskom "Republika Ilinditase e Macedonis".

Zaev je rekao da će Makedonija mogućim sporazumom prihvatiti da novo složeno ime bude za opštu upotrebu, a da će se za unutrašnju upotrebu sprovoditi u fazama i najavio referendum po tom pitanju, dodajući da je grčka strana to prihvatila.

Predsjednik najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da je ta partija pri stavu da neće podržati promjenu Ustava i ustavnog imena Republika Makedonija.

"Cio proces se odvijao tajno, ugrožavani su nacionalni interesi države. Cilj je jasan: ulazak u NATO i EU, ali trajektorija je rizična", rekao je Mickoski i dodao da će predlog rješenja biti predstavljen pred organima partije koji će o tome odlučivati.

Predsjednik Makedonije Đordje Ivanov je, nakon sastanka koji je održan u Klubu poslanika, rekao da će svoj stav dati kad dobije napismeno predlog opcije za rješenje spora sa Grčkom koji je iznio Zaev.

Ivanov nije želio da iznese ličan stav o tome da li je predlog "Republika Ilindenska Makedonija" dostojanstven, ali je dodao da pregovori sa Grčkom moraju da se vode u okviru UN.

Na višesatnom sastanku, na kojem je premijer Zaev informisao o posljednjoj fazi pregovora sa Grčkom, pored Ivanova i Mickoskog, bili su i lider najveće albanske partije DUI Ali Ahmeti, predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepemijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније