Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 05. 2018. 19:50   >>  19:44 1

U VEZI IMENA

Grčka traži izmjenu makedonskog ustava

Spor star 27 godina između Atine i skoplja oko imena Makedonije ne može da se riješi bez izmjene makedonskog ustava koja bi uključila promjena naziva te zemlje, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras.

Dva dana poslije sastanka sa svojim makedonskim kolegom Zoranom Zaevom na kome je naznačena mogućnost sporazuma u junu, Cipras je rekao da je cilj izmene makedonskog ustava da se eliminišu "sve forme iredentizma" i da je to "potreban preduslov" za otvaranje pregovora o tom pitanju.

Grčka vlada neće početi "konkretne pregovore" s Makedonijom ukoliko ti uslovi prethodno nijesu ispunjeni, saopšteno je iz kancelarije grčkog premijera.

Grčki premijer sastao se danas s predsjednikom Proopisom Pavlopusom u predsjedničkoj palati u Atini da bi ga obavijestio o razvoju događaja u tekućim naporima da se riješi spor oko imena Makedonije, prenosi agencija AP.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je u četvrtak da je pronađeno "prihvatljivo rješenje" sa svojim grčkim kolegom oko tog pitanja koje blokira proces pristupanja Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi agencija Frans pres.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i sjeverna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Čak i uz podršku manjinskih albanskih partija, Zaevljeva vlada nema potrebnu parlamentarnu većinu za izmjenu Ustava koja bi uključila promjena imena zemlje.

Atina je je saopštila da neće prihvatiti kompromis o imenu, sem u okviru šireg sporazuma koji bi obuhvatio druga pitanja kao što je naziv makedonskog jezika.

"U ovim pregovorima ili se složite oko svega ili ni oko čega", rekao je Cipras, čime je otvorio mogućnost novog sastanka sa Zaevim početkom juna.

Ključni datum je 25. jun kada se održava sastanak ministara spojnih poslova EU na kome treba da se odluči o mogućem početku pregovora o učlanjenju Makedonije u Evropsku uniju, rekao je Cipras.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je za danas zakazao sastanak na kome će lidere parlametarnih partija i predsjednika države informisati o detaljima razgovora s grčkim premijerom. Zaev juče novinarima nije želio da otkrije koja je opcija obostrano utvrđena na sastanku s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u četvrtak u Sofiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније