Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 07. 2013. 14:26 >> 14:27

ŠVERC KOKAINA

Ukupno 73 godine zatvora za hrvatsku bandu

Članovi krijumčarske grupe optužene da su u Evropu s Kariba, unajmljenim luksuznim avionima, dopremili 180 kilograma kokaina danas su osuđeni na ukupno 73 godine zatvora, a najveću kaznu od 14 godina dobio je navodni organizator, kanadski Hrvat Miroslav Aničić.

USKOK tvrdi da je s kolumbijskim partnerima Aničićeva grupa planirala da prokrijumčari još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. No, dogovor nije realizovan zbog policijske akcije „Spider web“ (Paukova mreža) tokom koje su, u aprilu 2011. Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhapšeni u Austriji s mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova „prethodnica“.

Osim dugogodišnjeg zatvora Aničić će, ukoliko presuda postane pravosnažna, državi biti dužan gotovo 12,8 miliona kuna, na koliko je sud procijenio njegov dio zarade od prodaje dijela prve pošiljke, odnosno najmanje 59 kilograma skupocijenog bijelog praha. Po 710 hiljada kuna iz istog će razloga u proračun morati uplatiti njegovi saradnici Željko Kostić i Ivan Marić osuđeni na sedam godina zatvora.

Aničićeva navodna veza s kolumbijskim dostavljačima s kojima su se sastajali na Bahamima i u Dominikanskoj Republici, David Molina, kažnjen je s 10 godina, no on jedini od devetero osuđenih nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Desetogodišnju kaznu dobio je i Aničićev pomoćnik zadužen za finansije Nikola Katić, dok je osam godina dosuđeno Gordanu Čovčiću, bivšem radniku Aerodroma Zagreb koji je preko svojih veza na aerodromima u Njemačkoj i Austriji omogućavao premještanje ilegalnog tereta mimo uobičajene procedure. Davor Matić osuđen je na sedam godina, dok su najmanje kazne od pet godina dobili navodna Aničićeva djevojka Marina Gašpar i Milan Stevanović.

Obrazlažući presudu sutkinja Gordana Mihela Grahovac kazala je da sud nije provjerovao odbranama optuženih koji su tvrdili da se međusobno nisu poznavali ili da su žrtve iznuđivača. Aničić je u svojoj odbrani kazao da ga je na prebacivanje gotovine privatnim avionima natjerala grupa iz Dominikanske Republike, smatrajući ga odgovornim za gubitak četiri miliona kanadskih dolara koje su navodno uložili u Hrvatsku kreditnu kreditnu ustanovu u Torontu. Na sudu je ispričao da nikada ne bi pristao na posao da je znao kako je u zaključanim koferima zapravo skupocijeni „bijeli prah".

„Pokušali ste da se prikažete kao žrtve ucjene, a svi ste dobro znali šta radite i koji vam je cilj", kazala je sutkinja. Dodala je da su jedine žrtve u ovom slučaju kupci kokaina 70-postotne čistoće, čija se količina miješanjem s raznim sredstvima mogla utrostručiti.

„Vi ste jedino žrtve želje za zaradom iznad svojih mogućnosti“, utvrdila je u obrazloženju.

Branitelji optuženih najavili su žalbe, ističući da sud nije prihvatio njihove dokaze, dok je tužilaštvo zadovoljno osuđujućom presudom.

 

(Dnevni avaz)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније