Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B. [ Beta ]

14. 05. 2018. 20:01 >> 19:53
13

GRABAR KITAROVIĆ:

Hrvati u BiH nijesu manjina

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović izjavila je danas u Mostaru da Hrvati u BiH nisu manjima, već je Bosna i Hercegovina njihova druga domovina.

Ona je kazala da bi se u BiH teško stvorili uslovi za mir da nije bilo bošnjačko-hrvatskog savezništva tokom rata, koje je ozvaničeno Vašingtonskim sporazumom.

Položaj Hrvata u BiH, kako je navela, mora se obezbijediti kroz sve vidove zakonodavstva.

"BiH je specifična država, nastala u specifičnim okolnostima. Hrvatska je jedan od garanata mira i sprovođenja Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog ugovora. To će nastaviti činiti. Imamo ustavnu obavezu štititi hrvatski narod van granica. U ovom slučaju, prava naroda, jer Hrvati u BiH nisu manjina, ovo je njihova druga domovina", istakla je predsjednica Hrvatske.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona u BiH, Grabar-Kitarović je rekla da se nada da će doći do dogovora o tom pitanju, jer je on osnova stabilnosti BiH, dodavši da je to mišljenje cijele Evropske unije.

"Kao što ste vidjeli u izvještaju Evropske komisije posebno se ističe neophodnost izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost države na svim nivoima. Nastavićemo podsticati kolege iz BiH da se ide ka dogovoru, to je u najboljem interesu BiH i njena sva tri konstitutivna naroda", istakla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније