Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

14. 05. 2018. 08:51   >>  08:42 8

RS IH NEMA GDJE

I do 120.000 migranata ide ka BiH

Nakon informacija o tome da prema Bosni i Hercegovini (BiH) dolazi između 50.000 i 120.000 migranata, premijerka Republike Srpske (RS), Željka Cvijanović, izjavila je da u RS ne postoje uslovi za zbrinjavanje migranata.

Osim toga, ona je istakla da Vlada RS neće prihvatiti nijednu odluku Savjeta ministara BiH koja se odnosi na zbrinjavanje migranata u tom entitetu BiH.

Ona je poslije posebne sjednice Vlade RS, posvećene toj temi, navela da postoje informacije o tome da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata.

Cvijanovićeva je još kazala da će MUP RS pojačati prisustvo u opštinama koje se graniče s Federacijom BiH, dok će od Granične policije biće zatražena jača kontrola granice.

Prema njenim riječima, jedna od mjera može biti i zatvaranje granica za migrante.

"Ne smijemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme, jer ljudima koji dolaze ne može se utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju", rekla je premijerka RS.

Predsjednik RS, Milorad Dodik, izjavio je da podržava zaključke Vlade RS i da oni koji su izazvali ovu krizu, a to je po njegovim riječima zapadna alijansa, treba da snose odgovornost.

"Učinićemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzećemo sve mjere kako bi zaštitili imovinu i ljude", rekao je Dodik.

On je pozvao BiH da pod hitno zatvori granicu, kako su to ranije učinile Mađarska i Hrvatska.

Savjet ministara BiH sjutra će u Sarajevu održati konsultativni sastanak u vezi s migrantima koji u posljednje vreme stižu u BiH.

U BiH je u prvih deset dana maja dnevno ulazilo između 80 i 120 migranata i oni su smješteni na području Sarajeva i Bihaća.

Direktor Službe za poslove sa strancimaj Slobodan Ujićj izjavio je ranije da BiH nema dovoljno kapaciteta da smjesti migrante, ako budu stizali u većem broju.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, od početka godine u BiH je ušlo 3.449 migranata, ali ne postoje precizni podaci koliko je njih već otišlo prema zemljama EU.

Ujić je ranije rekao da je problem što migranti stalno stižu, zbog čega se podaci mijenjaju iz dana u dan, dodavši da je situacija sada malo teža, jer sporije odlaze iz BiH zbog toga što je Hrvatska dodatno zaštitila svoje granice.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније