Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

s.đ. [ Beta ]

12. 05. 2018. 12:13 >> 12:05
9

VUČIĆ I KOSOVO

Izmjena preambule ustava Srbije na referendumu?

Pravni ekspert Veljko Milić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) izjavio je da je veoma moguće da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svojom izjavom da će se o rješenju kosovskog problema izjasniti građani Srbije zapravo najavio referendum o promjeni sadašnje preambule Ustava, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni dio Srbije.

"Iz dijela izjave Aleksandra Vučića u kome govori da je nerealno da Albanci sa Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji se može zaključiti da će konačno rješenje pitanja Kosova i Metohije biti znatno drugačije od sadašnjeg rješenja iz preambule Ustava Srbije", rekao je Milić agenciji Beta.

On je dodao da u tom svjetlu treba tumačiti i dio izjave u kome Vučić navodi da će građani imati priliku da se izjasne o rješenju za Kosovo, jer bi akt o promjeni Ustava prije usvajanja u Skupštini Srbije trebalo da bude potvrđen na referendumu.

"Naime, svako rješenje koje je drugačije od onog iz preambule Ustava, podrazumijevalo bi i izmjenu Ustava u tom dijelu. Samim Ustavom je predviđeno da je Narodna skupština dužna da akt o promjeni Ustava, koji se odnosi na preambulu, stavi na referendum radi potvrđivanja. Drugim riječima, nemoguće je pronaći bilo kako rješenje za Kosovo bez izmjene preambule Ustava, a izmjena preambule je nemoguća bez izjašnjavanja građana na referendumu”, objasnio je Milić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније