Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

09. 05. 2018. 09:15   >>  09:06 14

PROLJEĆNO ZASJEDANJE

Blic: Sabor SPC će poslati apel za KiM

Apelom za Kosovo i Metohiju biće završeno proljećno zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), piše današnji "Blic".

List dodaje da je prvobitni tekst tog apela u toku zasjedanja donekle izmijenjen, tako da se, osim na međunarodne činioce, sada apeluje i na domaće političare da nikada ne daju saglasnost na otuđenje KiM.

Dokument je, prema saznanjima "Blica", bio pripremljen već na početku zasjedanja, on je pročitan pred arhijerejima i u njemu je bio uglavnom stav SPC koji je već ranije bio poznat i argumentovan. 

Crkva se u tom tekstu nije povela za dnevnom politikom, već je pošla od odnosa kosovskih institucija prema Srbima i svetinjama. 

"Blic" tako navodi da je Crkva istakla da nije za konfrontaciju s Evropom, ali je i ukazala na neslaganje u samoj EU povodom priznanja kosovske nezavisnosti. 

SPC u tekstu navodi da ni priznanje nezavisnosti, ni podjela nijesu rješenje, jer će dovesti do nestabilnosti u regionu i Evropi, dok bi se podjelom automatski amputirao dio KiM, u kojem žive Srbi i gdje su najvažnije crkve i manastiri. 

U tom bi slučaju, kako se navodi u tekstu apela, srpska zajednica dobila "svoj dio", a južni bi bio prepušten egzodusu, vjerovatno i pogromu sličnom onom iz 2004. godine. 

Crkva smatra da treba nastaviti dijalog u Briselu, ali i poziva SAD i EU da više učine za poštovanje zakona i prava na KiM, jer, kako navode, tolerisanje bezakonja bio bi još jedan presedan koji bi nastavio dezintegraciju EU na nacionalnoj osnovi i ohrabrio separatizme. 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније