Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 05. 2018. 13:42   >>  13:33 10

PREDLOŽILI SAD-U

Albanija želi pomorsku bazu NATO-a

Albanska ministarka odbrane Olta Džačka predložila je svom američkom kolegi Džejmsu Matisu da NATO uspostavi vojnu bazu u Albaniji.

"Vjerujemo da je vrijeme da SAD uspostave svoje prisustvo u Albaniji... To prisustvo SAD ili NATO-a predstavljalo bi veoma jasnu demonstraciju da saveznici nijesu zaboravili region", rekla je Džačka.

Ona je u izjavi novinarima navela da je predložila izgradnju pomorske baze na Jadranskom moru, koju bi vodili SAD i Albanija, a bila bi pod "kišobranom" NATO-a.

"Zabrinuti smo zbog više prijetnji sa kojima se naš region suočava i mislimo da je veoma značajno da NATO i SAD pridaju malo više značaja onome što se događa na Balkanu", rekla je Džačka, prenosi Tanjug.

Među tim prijetnjama, ona je navela Rusiju koja, kako je rekla, pokušava da pojača svoj uticaj, dok je takođe pomenula Kinu, Iran, pa čak i Tursku, kao razloge za zabrinutost rukovodstva Albanije.

Matis je izrazio svoju podršku Albaniji, koja je, kako kaže, značajno doprinela NATO alijansi.

Džačka je dodala da je operativna posvećenost Albanije NATO-u jedna od najvećih u alijansi, uzimajući u obzir brojnost stanovništva Albanije.

Što se tiče modernizacije albanske vojske, ona je naglasila da je u poslednje dvije godine Albanija povećala vojni budžet.

"Zamijenili smo staro kinesko naoružanje oružjem po NATO standardima", rekla je Džačka.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније