Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 04. 2018. 19:40 >> 19:43
3

MINISTRI PERSONE NON GRATA

"Srbija i Hrvatska ispadaju smiješne"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija i Hrvatska ispadaju smiješne pred cjelokupnom međunarodnom zajednicom zbog recipročnih mjera koje su uvele jedna drugoj.

Vlada Srbije odlučila je juče da do daljeg zabrani potpredsjedniku Vlade i ministru odbrane Hrvatske Damiru Krstičeviću ulazak u Srbiju, kao recipročnu mjeru zbog odluke hrvatskih vlasti da zabrane ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu.

"Važno da razumijemo da i jedni i drugi ispadamo smiješni, kao dva ogromna brvna, pred cijelom međunarodnom zajednicom. Džaba nama što nismo krivi i što kao država morate da povučete samo recipročne mere, svi ispadamo smiješni jer se ljudi u svijetu pitaju - šta je ovima", kazao je Vučić novinarima u Skoplju gdje se održava sastanak lidera regionalnog Procesa Brdo-Brioni.

On je dodao da su "Srbija i Hrvatska dva svijeta, posebno kada je riječ o Jasenovcu i drugim veoma važnim, ne istorijskim nego moralnim pitanjima".

Vučić je kazao da Srbija treba da se okrene sebi i da proba da ne učetvuje u nečemu, sa nekim drugim što bi moglo da narušava njen ugled.

"Nek oni rade svoj posao, dajte da se okrenemo sebi i da o sebi razmišljamo", kazao je srpski predsjednik.

Grabar-Kitarović: Hrvatska pruža Srbiji ruku za dijalog

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Skoplju da Hrvatska "ima ispruženu ruku za dijalog" sa Srbijom i da će nastaviti da se zalaže za članstvo svih država jugoistočne Evrope.

Upitana za komentar na odluku Vlade Srbije, predsjednica Hrvatske je rekla da je "ministar Krstičević rekao sve", prenijela je regionalna televizija N1.

Krstičević je izjavio juče da odluka Vlade Srbije kojom mu je zabranjen ulazak u Srbiju nije opravdana, dodavši da su on i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin "dva različita svijeta".

"Mi imamo ispruženu ruku za dijalog, ali za dijalog je potrebno dvoje. Dakle, nije to stvar samo toga da mi razgovaramo o otvorenim pitanjima, nego mora postojati iskrena želja da se ona riješe", rekla je Grabar-Kitarović odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju.

Na pitanje šta će poručiti predsjedniku Srbije, kazala je da je "ovo (u Skoplju) sastanak procesa Brdo-Brioni" na kojem se razgovara "o integraciji jugoistoka Evrope u Evropsku uniju".

"Ukoliko bude bilo potrebe za nekim posebnim porukama, poslaću ih, međutim, moj je stav da će se Hrvatska nastaviti zalagati za članstvo svih država jugoistoka Evrope, naravno, temeljem ispunjenja apsolutno svih kriterijuma, u što ulazi i strategija Evropske komisije za tzv. Zapadni Balkan, koja uključuje i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, dobrosusjedske odnose i sve ostalo", izjavila je Grabar-Kitarović.

Novinari su je potom upitali stoji li i dalje poziv da ona posjeti Beograd, koji je uslijedio nakon što je Vučić u februaru posjetio Zagreb.

"A zašto mislite da bismo trebali sad o tome razgovarati? Posjeta predsjednika Vučića bila je prije nekoliko mjeseci, dakle, stoji, niko to nije otkazao, ja sam voljna i dalje sarađivati, ali prije toga trebamo napraviti neke konkretne iskorake. Do njih jeste došlo nakon protekle posete, nemojmo ih potcjenjivati, dogodile su se pozitivne stvari, ali jednostavno moramo ići dalje u našim bilateralnim odnosima", rekla je Grabar-Kitarović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније