Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa, Objavila: P.B. ]

25. 04. 2018. 08:15   >>  08:21

ROMSKA SVAKODNEVICA

Iz kontejnera u školu

Neka djeca u Bosni i Hercegovini uopše ne idu u školu.

Samo jedna trećina najmlađih pripadnika romske populacije u Bosni i Hercegovini se školuje i među svijetlim primjerima je iz Goražda o kojem govori jedna od priča iz najnovije epizode TV Liberty, televizijskog magazina Radija Slobodna Evropa.

Riječ je o petogodišnjoj Almedini, koja uskoro završava obavezno predškolsko obrazovanje.

Ona se, za razliku od druge djece, iz vrtića vraća u neuslovni kontejner u kojem žive njeni roditelji i četiri mlađa brata.

Bez obzira što u tom privremenom smještaju nema ni struje, ni vode, ni osnovnih uslova za život, zahvaljujući jakoj Almedininoj volji, ali i želji njene majke, ona redovno ide u vrtić.

Almedinina majka Alisa trudi se da ona ima sve što i njeni vršnjaci i ne traži opravdanja u tome što nema dobre uslove za život.

"Uvijek dobija te komentare, Almedini svaka čast", kaže Alisa.

U privremeni smještaj Almedinina porodica je dospjela nakon što je goraždanska ekipa nevladine organizacije World Vision uočila da oni i još osam romskih porodica žive u šatorima pored obale Drine, koja je redovno plavila na tom dijelu.

Almedinina majka Alisa podsjeća da kad su došli u taj smještaj govorili su im šta sve ne mogu, a između ostalog ni da lože vatru.

Loši životni uslovi su i razlog što od 21 djeteta iz tih devet porodica samo će Almedina ići u školu.

Ipak, Almedinina majka je svjesna prednosti koje obrazovanje donosi i neće odustati, već planira da školuje svu svoju djecu.

"Da ne žive ovim životom kao mi. Zašto ne bi uspjela jer je romsko dijete?" pita Alisa.

VIDEO: 'Iz kontejnera u školu' (TV Liberty)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније