Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 04. 2018. 16:38   >>  16:32 11

TRAŽI PONIŠTENJE PRESUDE

Karadžić: Progon nesrba u BiH je mit

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izrazio je danas, pred sudom u Hagu, uvjerenje da će presuda kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i ratnih zločina u BiH "apsolutno i odmah pasti". Odbrana je na početku žalbene sjednice u Hagu zatražila je da se poništi presuda i da se naloži novo suđenje.

Tužilaštvo u žalbi zahtijeva kaznu doživotnog zatvora za Karadžića. Tim odbrane, kako je prenijela RTRS, iznosi argumentaciju po 46 žalbenih osnova.

Obrazlažući svoju žalbu na tu presudu, Karadžić (72) je rekao da su prvostepenom presudom, pored brojih proceduralnih nepravilnosti, "pogrešno utvrđene činjenice" i da je to "osnova za novo suđenje".

Haški tribunal proglasio je, 24. marta prošle godine, krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Karadžić je u sudnici danas "mitom" nazvao nalaz iz presude da je bio protagonista sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklananje Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

"Kako da ih trajno uklonite, ako se poslije rata uspostavlja stanje koje je bilo prije rata...To je mit o trajnom protjerivanju. Ja sam potpisivao sporazume o povratku izbjeglica...Nema načina da je tačno ono što piše u optužnici", kazao je Karadžić.

Rat u BiH, on je nazvao "ratom opština", ograđujući se od dobrovoljaca i paravojnih snaga koje su, po presudi, činile zločine širom BiH. "Njih smo hapsili i sudili im", rekao je Karadžić.

On je odbacio zaključak iz presude da je prvi strateški ratni cilj bosanskih Srba bilo razdvajanje od druga dva naroda.

Tvrdio je da "nema dokaza za optužbe o namjeri da se sprovede etničko čišćenje". "Nije trebalo da se razdvoje narodi, nego državne jedinice...Homogenizacija teritorija, a ne premještanje naroda", naznačio je Karadžić, dodajući da je to bilo "po zakonu".

"Nikada i nigdje nijesam govorio o razdvajanju populacije, ja kažem državno razdvajanje", kazao je Karadžić, tvrdeći da je "tri Bosne inicirala" Badinterova komisija.

Kako je rekao, "Srbi su predlagali da BiH bude kao Švajcarska, a Sarajevo kao Brisel".

Karadžić je citirao reči mirovnog posrednika Sajrusa Vensa (Cirys Vance) da "Karadžić želi da izbjegne rat po svaku cenu".

"Bez rata nema ni udruženog zločinačkog poduhvata", sugerisao je Karadžić. Podsetio je da je srpska strana, u martu 1992, prihvatila Kutiljerove principe po kojim bi BiH u postojećim granicama, sa tri etničke jedinice, postala nezavisna država.

Tvrdio je da je rat u BiH izbio zato što je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović povukao potpis sa tih principa.

Negirajući presudu o terorisanju stanovništva Sarajeva, Karadžić je kazao da je "u Sarajevu za 1.400 dana uličnih borbi i rata" bilo manje žrtava nego što bi bilo da je grad zaista bio podvrgnut teroru.

"Poginulo je oko 6.000 muslimanskih boraca i vrlo malo civila, kao i 4.000-5.000 Srba...Srbi su se samo branili, a Muslimani izazivali incidente i optuživali Srbe da bi dobili stranu intervenciju", tvrdio je Karadžić.

Danas započeti odgovor na Karadžićevu žalbu na prvostepenu presudu, haško tužilaštvo nastaviće sjutra.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније