Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 04. 2018. 19:46 >> 19:39
3

POKRETANJE PREGOVORA

Makedonija i Albanija zadovoljne preporukom EK

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da Makedonija nakon dobijanja neuslovljene prepuruke korak bliže EU i istakao da želi da ubrzo riješi i spor sa Grčkom oko imena.

Na konferencinji za novinare Zaev je istakao da je "ovo jedan od dana kada gradjani Makedonije treba da budu ponosni", ističući da je preporuka Evrospke komisije "kristalno čista i bez uslova", što znači omogućavanje početka pregovora za članstvo u EU.

“Tu ne zastajemo, snažno smo uvjereni da je ovo povoljan vjetar u leđa da produžimo naprijed. Želimo da u najkraćem mogućem roku riješimo problem koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, sa ciljem da Makedonija u junu dobije poziv u NATO", rekao je makedonski premijer, u prisustvu dela mistara iz njegovog kabineta.

U prethodna dva izvještaja Makedoniji je, zbog duboke političke krize i "zarobljene države", preporuka za početak pregovora bila suspendovana i uslovljena održavanjem fer i demokratskih izbora 2016. i sprovođenjem hitnih reformskih prioriteta.

"Ovo znači i da je politička kriza iza nas, da EU sa pažnjom i poštovanjem slijedi reformske i političke procese u našoj zemlji i da smo ušli u redovne političke procese, koa i svaka funkcionalna demokratska država", rekao je makedonski premijer.

Zaev je dodao da Makedonija ima još problema koji moraju da budu riješeni, koje je notirala i Evropska komisija u izvještaju o napretku.

"Mi, kao vlada, smo od samog početka transparentni i ne krijemo da postoje problemi. Evropska komisija je konktetno istakla da su problemi prisutni u ekonomiji, bezbjednsti, javnoj administraciji, a moraju da budu rešeni i problemi sa korupcijom", rekao je Zaev.

Izvještaj EK, dodao je, naglašava slabosti na kojima treba da se radi, a sadrži i jasne smjernice kojim Makedonija treba da se vodi do punopravnog članstva u EU.

Rama: Ulazak u novu težu etapu

Albanija je takođe pozdravila preporuke Evropske komisije za pokretanje pregovora o članstvu, uz priznanje da se zemlja suočava sa problemima na tom putu.

Premijer Edi Rama rekao je da je komisija ovom podrškom dovela male zemljama zapadnog Balkana na "raskrsnicu između prošlosti i budućnosti", javlja agencija AP.

Rama je, na konferenciji za medije, ocijenio da otvaranje pregovora o članstvu znači "ulazak u novu težu etapu, reformi i jačanja borbe protiv kriminala i korupcije".

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati nazvao je ovo "velikim danom za Albaniju" ali i "danom kada treba zasukati rukave i nastaviti sa napornim radom".

Albanija je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније