Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

14. 04. 2018. 23:43 >> 23:58

IZVJEŠTAJ EK

Dijalog sa Prištinom i reforme ključni za Srbiju

Srbija na putu ka EU treba da produbi angažovanje u dijalogu sa Prištinom i sprovede postignute sporazume, da poboljša regionalne odnose i očuva stabilnost, ali i da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u oblasti slobode izražavanja, jačanju nezavisnog pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, navodi se u novom godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama koji će biti objavljen 17. aprila, objavio je Radio Slobodna Evropa koji je imao uvid u dokument.

U izvještaju se navodi da će tempo pristupnih pregovora Brisela i Beograda nastaviti da zavisi od napretka u reformskom procesu u Srbiji i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

U ovogodišnjem Paketu proširenja se navodi i da EU niti želi, niti može da uvozi bilateralne sporove, koji zahtijevaju hitno rješenje. Stoga se podvlači neophodost hitnog napretka u procesu dijaloga Beograda i Prištine koji bi se trebalo okončati pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

Ponovo se naglašava da su bilateralni sporovi i dalje među glavnim preprekama u procesu evrointegracija i da u prethodnom periodu nije postignut ni jedan rezutat u rješavanju otvorenih pitanja među susjedima.

Kada je riječ o vladavini prava, u izvještaju se navodi da je bilo nekog napretka, ali se od Srbije traži da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u smislu "stvaranja i omogućavanja klime" za slobodu izražavanja, u jačanju i efikasnosti nezavisnog sudskog sistema, kao i postizanju održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

i.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније