Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 04. 2018. 21:21   >>  21:42 1

ZAEV NAJAVIO

"Blizu rješenje spora sa Grčkom"

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da su razgovori sa Grčkom o višedecenijskom sporu u vezi sa imenom Makedonije vrlo blizu rješenja.

Kako je naveo, od sedam pitanja o kojima se razgovara, samo dva su ostala neriješena - da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu.

"Ovo drugo je za nas novo. Smatramo da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu”, rekao je Zaev, prenosi Tanjug.

On smatra da Ustav ne treba mijenjati i da to ne bi trebalo da ima uticaj na stav Grčke. Zaev je kazao da je za Grčku problematično i pitanje identiteta i jezika, ali je dodao da Atina ima razumijevanja za mekedonski identitet.

Što se državljanstva tiče, Zaev kaže da će ono biti u saglasnosti sa novim imenom.

"Vjerovatno bi bilo - građanin Sjeverne/Gornje/Vardarske ili slično”, naveo je Zaev.

Premijer Makedonije je ponovio da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, ali još nije definisano da li će to biti odmah nakon konačnog rješenja, ili neposredno pred ulazak u NATO i Evropsku uniju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније