Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

22. 03. 2018. 20:08 >> 20:04

DOPUTOVAO ŠEF DIPLOMATIJE

Skoplje: Prvi let iz Grčke nakon 12 godina

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas stigao je danas poslije podne u dvodnevnu posjetu Skoplju, u koje je prvi put doletio avionom.

To je prvi put poslije 12 godina da jedan grčki avion sleti na skopski aerodom, nakon što ga je Vlada Makedonije nedavno preimenovala iz "Aleksandar Veliki" u Međunarodni aerodrom "Skoplje" u znak dobre volje u pregovorima sa Grčkom.

Zajedno sa Kocijasom vladinim avionom u Skoplje je doletjelo i oko 30 novinara iz Grčke, u kojoj vlada veliko medijsko interesovanje za ovu posjetu, prenijela je Televizija Telma.

Kocijasa, koji je stigao oko pola šest, pola sata prije plana, na aerodromu je dočekala makedonska delagacija, a večeras će imati neformalnu večeru sa šefom makedokse diplomatije Nikolom Dimitrovim, kao pripremu za sjutrašnji zvanični dio posjete.

Šef grčke diplomatije će se se sjutra sastati sa Dimitrovim, premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem, liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem i predsjednikom najveće opziocione partije Hristijanom Mickoskim.

Na tim sastancima će se, kako je ranije najavljeno, razgovarati o pozicijama Skoplja i Atine u pregovorima oko imena Makedonije na osnovu međusobno razmjenjenih predloga nacrta sporazuma o rješenju dvoipodecenijskog spora.

Nikola Dimitrov je u ponedjeljak na konferenciji za novinare rekao da "postoje razlike u dva dokumenta", ali nije ulazio u detalje da ne bi naštetio pregovorima.

Državna agencija MIA je javila da se Kocijas neće sresti sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, što, prema objašnjenju iz njegovog kabineta, nije ni zatraženo sa grčke strane.

Mekoliko makedonskih nacionalnih organizacija najavilo je da će sjutra ujutro protestovati zbog pregovora sa Grčkom pred Ministarstvom spoljnih poslova u Skoplju u vrijeme kada je zakazan sastanak Dimitrova i Kocijasa.

Nakon razgovora u Skoplju dvojice ministara spoljnih poslova, Domitorv i Kocijas će se u naredni petak u Beču sastati sa posrednikom UN za pregovore o rješavanju spora oko naziva Makedonije, Metjuom Nimicom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније