Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 07. 2013. 12:29   >>  12:29

SARAJEVO

Poslanik SDA osumnjičen za ratni zločin

Šemsudinu Mehmedoviću, danas uhapšenom visokom funkcioneru Stranke demokratske akcije i poslaniku u Parlamentu BiH, na teret se stavljaju ratni zločini nad srpskim civilima na području Tešnja, 1992 i 1993. godine.

Kako je istaknuto na press konferenciji Agencije za istragu i zaštite (SIPA), uhapšen je zbog ratnog zločina nad srpskim civilnim stanovništvom na području Opštine Tešanj, prenose mediji u Sarajevu.

SIPA ga sumnjiči da je izdao naredbu u stanici Javne bezbjednosti Tešanj, čiji je bio čelnik, da (protivpravno) zatvara civile srpske nacionalnosti, koji su tom prilikom bili psihički i fizički zlostavljani. Takođe, na teret mu se stavlja da je nasilno iznuđivao izjave osoba srpske nacionalnosti, koje su pod pritiskom davale iskaz, a potom su, pojedini, osuđeni i na 12 godina zatvora.

Istaknuto je i da je uhapšeni Mehmedović vršio pritisak na svjedoke i istražitelje SIPA-e. Portparolka SIPA-e Kristina Jozić otkrila je da je istraga pokazala da su postojali dokumenti, liste sa imenima određenih osoba za likvidaciju – radilo se o osobama koje bi, kako je procijenjeno, mogli uticati na sami tok istrage.

Mehmedović će danas biti predat Tužilaštvu BiH, a od Suda BiH će se zatražiti da odredi pritvor.

Iz SIPA-e su poručili da se ovim hapšenjem šalje poruka kako u BiH nema nedodirljivih. „SIPA je sama sprovela akciju, a ne po nalogu Tužilaštva BiH, nego na osnovu svojih dokaza koje su prikupili u proteklih 10 mjeseci“, rekla je Jozić.

Ovo znači da je Mehmedović uhapšen bez naloga Tužilaštva. Iz SIPA-e su danas optužili Tužilaštvo BiH i glavnog tužioca Gorana Salihovića za opstrukciju u istrazi ovih zločina.

Avaz javlja i da je SIPA od Tužilaštva BiH zatražila pretres određenih objekata u vlasništvu danas uhapšenog Mehmedovića, ali još uvijek nisu dobili njihovu saglasnost da to mogu da sprovedu.

''Mi vjerujemo u organe i ono što oni rade, ali nekako mi sve ovo čudno izgleda... Onda špekulacije u pojedinim medijima u protekloj sedmici i ono što je sam Mehmedović iznosio u proteklom periodu'', komentarisao je slučaj potpredsjednik SDA Asim Sarajlić za Agenciju Anadolija.

Mehmedović je prethodno, podsjećaju BiH mediji, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca za navodne ratne zločine na području regije Sarajevo, tvrdeći da mu se montiraju optužbe.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније