Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ RTS ]

15. 03. 2018. 13:44 >> 13:44
14

NEMA PRAVO?

Opet veto Ivanova na albanski jezik

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kazao je da neće potpisati ukaz o primjeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji, prenosi agencija MIA, javlja RTS.

Pošto je Sobranje sinoć, bez rasprave o više od 35.000 amandmana opozicije, usvojilo taj zakon, Ivanov je saopštio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savjest.

Ivanov je ranije već iskoristio pravo veta za Zakon o jezicima.

Međutim, prema članu 75 Ustava, Ivanov je obavezan da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o jezicima, jer je već iskoristio pravo veta, ali nije propisan rok u kojem to treba da učini.

Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačna na dvomjesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

Sobranje je sredinom januara već donijelo taj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsjednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Izglasavanju Zakona o jezicima prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsjednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbjeđenje, pa je incident prekinut.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније