Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

15. 03. 2018. 10:44   >>  10:40 5

PARLAMENT ODLUČIO

Albanski drugi službeni jezik u Makedoniji

Makedonski parlament usvojio je u srijedu, bez amandmanske rasprave, Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.


Za usvajanje su glasala 64 poslanika, nije bilo protiv i uzdržanih.

Predsjedavajući Sobranja, Talat Džaferi, iz redova albanske Demokratske unije integracija, odbacio je raspravu o skoro 36 hiljada amandmana koje je na taj zakon podnijela najutjecajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE.

To je zamalo dovelo do incidenta između bivšeg lidera te stranke i premijera Nikole Gruevskog i Džaferija. 

Zakon je bio usvojen u parlamentu u januaru, ali je predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov odbio da ga potpiše i vratio ga je u Sobranje.

Ivanov je ranije više puta ponovio kako je protiv tog zakona, jer smatra da predstavlja prijetnju po unitarni karakter države i krši njen Ustav.

Premijer Zoran Zaev naveo je da je zakon u skladu s Ustavom i da je kreiran kako bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније