Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 07. 2013. 14:01 >> 14:52
2

OČEKUJE NASTAVAK REFORMI

File: Srbija da poboljša odnose s Kosovom

Evropski komesar za proširenje Štefan File je tokom drugog dana boravka u Beogradu posjetio Skupštinu Srbije, gdje je u obraćanju poslanicma poručio da Srbija mora da poboljša odnose sa Kosovom i kazao da Evropska komisija očekuje nastavak reformi i njihovu održivost.

"Ključni cilj Srbije mora da bude puna, a ne formalna reforma", poručio je File u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je istakao da Srbija mora da napravi korak napred ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom.

"To je zahtjevan, ali potreban proces za stabilnost u regonu koji će otvoriti nove mogućnosti za sve ljude koji ovde žive", nagasio je Evropski komesar za proširenje EU.

File je za Briselski sporazum rekao da je reformisao imidž Srbije u političkim krugovima širom Evrope i prikazao je kao zemlju koja se suočava s prošlošću i prihvata svoju evropsku budućnost.

 

Sastanak sa Nikolićem

 

File se na kraju dvodnevne posjete Srbiji sastao i sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem.



On je u zajedničkom obraćanju medijima nakon sastanka u zgradi Predsjedništva Srbije rekao da je čestitao predsjedniku Nikoliću na istorijskom dostugnuću otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

Rekao je da će u septembru početi skrinig proces i da su se već danas srbijanski zvaničnici počeli da se pripremaju za taj proces.

"Razgovarali smo o doprinosu Srbije koji će nastaviti da da je u regionalnoj saradnji i trajnom pomirenju”, rekao je File, podsjetivši da je zajedno s Nikolićemo prisustvao proslavi ulaska Hrvatske u EU.

File je rekao da je uvjerio Nikolića da neće štedjeti napore pomagajući Srbiju za pristupne pregovore i da je to njegova lična ambicija - da postane najbolji prijatelj od povjerenja u ovom procesu.

"Proces pristupannja zahtijeva kontinuitet i odlučnost i ja imam puno povjerenje u kapacitet Srbije da će oni ispuniti ovaj ambiciozni cilj", zaključio je File.

Nikolić je rekao da je jedan od ubrzanih koraka kojim je Srbija krenula u implementaciji preuzetih obaveza, pored reformi i Briselskog sporazuma i promocija mira u regionu.

Nikolić je ponovio da će pregovori EU sa Srbijom početi poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, korupcije i organizovanog kriminala, da pitanje Kosova Srbija želi da tretira u 35. Poglavlju koje se bavi ostalim pitanjima.

On je istakao da je Srbija već pokazala da je spremna da riješi sve probleme, izdvojivši slobodu kretanja, pravosuđe, energetiku i telekomunikacije.

"Neka poglavlja će biti posebno teška i osjetljiva, ali Srbija je i prije 12 godina znala šta piše u knjizi uslova za priključenje Zajednici Evropskih naroda", naveo je Nikolić, dodavši da, ukoliko sve bude po planu i da je siguran da će tako i biti, do kraja janura će biti održana međuvladina konferencija EU - Srbija, čime će zvanično početi pregovori.

Srbijanski predsjednik je ocijenio da za Srbiju predstoji velik i težak posao, ali i iskušenja.

"Rubikon je pred nama. Što se zemlja bolje pripremi, to će sjeme dati bolji i kvalitetniji rod. Tako i mi. Sa puno pažnje, ljubavi i truda pripremamo zemlju, da bi naša djeca, zajedno sa djecom cijele Evrope, ubirala svu punoću i zdravlje plodova budućnosti", zaključio je Nikolić.

Evropski komesar za proširenje danas putuje u Prištinu gdje će razgovarati sa kosovskim zvaničnicima.

(AA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније