Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

11. 03. 2018. 09:06 >> 09:04
23

VEČERNJE NOVOSTI

SAD pripremile "kosovski paket" za Srbiju

Sjedinjene Američke Države (SAD) pripremile su specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će u narednim sedmicama biti predstavljen najprije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu današnje Večernje novosti.

Kako taj list navodi, prema odlično obavještenim izvorima, taj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude riječi već prekosutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka.

Novosti navode da taj tekst predviđa da Zajednica srpskih opština na Kosovu dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

Zajednica bi, kako navode, tijesno institucionalno bila povezana s potpredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na taj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenose Večernje novosti.

Sagovornici VN iz diplomatskih krugova ocjenjuju da su se SAD odlučile na taj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je riječ o kosovskom pitanju.

"Takođe, u kontekstu sve življe neformalne opcije o podjeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke", navodi taj list.

Dodaju i da taj predlog "ima i drugu stranu medalje, koja, prije svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti".

"Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za taj paket, jer je riječ o ubjedljivo najjačoj političkoj figuri u državi", pišu VN.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније