Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 07. 2013. 11:18 >> 11:19
6

DAČIĆ TVRDI

Brisel vjeruje da smo 29. članica EU

Pitanje odnosa Beograda i Prištine biće tretirano u 35. poglavlju pregovora Srbije i Evropske unije (EU), kazao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File.


Beogradski mediji su prenijeli da je File, koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Beogradu, objasnio da je predlog da pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine bude tretirano u poglavlju 35, koje bi bilo otvoreno od početka do kraja pregovora Unije sa Srbijom.

"Izabrali smo poglavlje 35 i predložili zemljama članicama da se za njega primjenjuju isti postupci kao što smo imali za poglavlja 23 - pravosuđe, osnovne slobode i sudstvo i da se po istom principu otvori na samom početku, da stalno bude otvoreno i da se zatvori na kraju", rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

File je poručio da Srbija mora da imenuje glavnog pregovarača i evropsko pitanje stavi na "vrh dnevnog reda". On je naglasio da je neophodno da se sprovode sporazumi i sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je kazao da dolazak Filea u Beograd svjedoči da i u Briselu "vjeruju da će Srbija biti 29. članica EU".

On očekuje da će Srbija biti sledeća članica Unije. Dačić je poručio da je veoma važno da Srbija brzo odgovori na startni znak za početak pregovora sa EU i da se najhitnije pripremi za pregovore o članstvu, formira pregovarački tim i odredi glavnog pregovarača. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније