Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 07. 2013. 09:57 >> 10:00
4

PRIRAŠTAJ

Bijela kuga "trese" bivšu Jugoslaviju

Vijest Zavoda za statistiku Srbije da se broj stanovnika Srbije u proteklih godinu dana smanjio za 59.676 ljudi, što je broj stanovnika jednog nešto većeg grada zapadnog Balkana, izazvala je šok u toj zemlji u kojoj je u 2012. godini živjelo 7.199.077 stanovnika, piše Anadolija.

 

Takve informacije podgrijale su ranije procjene stručnjaka da će Srbi, ako se ovako nastavi, nestati za 500 godina.

Anadolija piše da je stopa nataliteta u Srbiji  9,3 posto, mortaliteta 14,2 posto, a stopa prirodnog priraštaja je -4,9 posto!  Prema podacima Zavoda, prirodni priraštaj stanovništva Srbije u 2011. godini iznosio je  -37.337, a u 2012. godini -35.143.

Prema većini pokazatelja, Srbi su zadnja nacija po stopi nataliteta u Evropi. U Srbiji je 2012. godine rođeno 67.257 beba, ali statistike pokazuju da godišnje u Srbiji abortira između 200 i 300 hiljada majki. S druge strane, 800 hiljada majki ne može roditi zbog neplodnosti protiv koje se bore medicinskim putem.

Posljedica niske stope prirodnog priraštaja je gašenje više od hiljadu naselja na području Srbije samo u posljednjih nešto više od deset godina. Taj trend se nastavlja. Pražnjenje sela,

Problem ''bijele kuge'' je prisutan i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

 

Republika Hrvatska, koja je u 2010. imala 4.418.000 stanovnika, bilježi negativan prirodni priraštaj od dva posto. Negativni trend rasta populacije nije izbjegla ni Bosna i Hercegovina (BiH), treća po brojnosti zemlja u regionu, sa procjenom od oko 3.839.737 stanovnika.

BiH je u 2010. godini zabilježila negativan prirast stanovništva od 0,4 posto, s tim što je u Republici Srpskoj (RS) stopa negativna, a u Federaciji BiH pozitivna. Republika Srpska, koja ima blizu 1,4 miliona stanovnika, ima negativan prirodni priraštaj posljednjih deset godina.

Statističari u RS-u tvrde kako se broj stanovnika tog entiteta iz godine u godinu smanjuje za broj stanovnika jedne manje opštine, odnosno za oko tri hiljade. Prošle godine stanovništvo RS-a smanjivalo se po stopi od 2,9 posto.

Za razliku od Srbije, Hrvatske i dijela BiH, Kosovo, Crna Gora i Makedonija su, prema statističkim pokazateljima, zemlje rastuće populacije. Sa procjenom broja stanovnika od oko 1,7 miliona, Kosovo je prema posljednjem zvaničnom podatku iz 2010. godine, imalo prirodni priraštaj od 12 posto.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније