Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 07. 2013. 18:51 >> 18:51

JEDNOGLASNO

BiH: Usvojen zakon o JMBG-u

Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas usvojilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova. Parlament će sjutra razmatrati usvojeni Prijedlog.

Prijedlog zakona Vjeće ministara će hitno uputiti u parlamentarnu proceduru kako bi se sistemski riješilo pitanje izdavanja matičnih brojeva, javljaju bosanski mediji.

Ipak, da bi zakon postao pravosnažan mora proći glasanje u državnom parlamentu.

Prijedlogom ovog zakona registracijska područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH skladno Ustavu BiH i Izbornom zakonu, što praktično znači da ima devet registracijskih područja unutar entitetskih linija i Brčko Distrikta BiH, i to tri u Republici Srpskoj, jedan u Brčko Distriktu i pet u Federaciji BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju definirano je da jedinstveni matični brojevi izdani po dosadašnjim propisima ne podliježu promjeni, saopćeno je iz Vijeća ministara nakon sjednice.

Šemsudin Maljević, jedan od aktivista koji su svakodnevno protestovali ispred Parlamenta BiH, kazao je kako je to ipak uspjeh i pokazatelj da se građanski bunt isplati.

"Naše nije bilo da ulazimo u sadržaj zakona, svakako nas se tiče, jer je neprikladno da budemo podijeljeni entitetskim linijama, ali činjenica da ćemo dobiti zakon je uspjeh. Ovo govori o tome da građanski bunt ima smisla, da vršenje pritiska na sistem i politiku ima efekta. Naučili smo puno o sebi i njima, njihovim dometima i ne smijemo to zaboraviti, već trebamo iskoristiti i u budućnosti. Izuzetno mi je drago zbog djece, njihove sigurnosti i dobrobiti", rekao je Maljević za Klix.ba

Dodao je kako ta informacija nije stigla u vremenu kada su je očekivali, ali da je bitno da se to pokrenulo u korist djece.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju Vijeće ministara je već dva puta slalo u parlamentarnu proceduru, gdje nije prolazio. Zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju u Sarajevu i širom BiH su prošlog mjeseca u više navrata organizovani protesti.

Vijeće ministara BiH u međuvremenu je usvojilo privremenu odluku, kako bi novorođene bebe imale matični broj dok zakon ne bude usvojen.

U Parlamentu BIH će po hitnoj proceduri biti razmatran prijedlog Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, koji nije bio na snazi od 12. februara.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније