Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

26. 02. 2018. 21:21   >>  21:20 3

VUČIĆ - JUNKER

"2025. nije obećanje, već ohrabrenje"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker saglasili su se danas u Beogradu da 2025. godina iz strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan nije obećanje, već ohrabrenje za zemlje kandidate.

Junker je na konferenciji za novinare s predsjednikom Aleksandrom Vučićem rekao da datum pristupanja Srbije EU ne zavisi od Unije, već prevashodno od Srbije i da 2025. nije obećanje, već "perspektiva i indikativni datum".

On je rekao da su glavni izazovi za Srbiju vladavina prava i pravosuđe, kao i da je potreban pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

"Srbija je već prešla impresivni dio puta", rekao je Junker i dodao da mnogi nijesu svjesni u kojoj mjeri se Srbija pripremila za članstvo.

Vučić je izjavio da za Srbiju Evropska unija nije samo cilj već i proces, i ocijenio da je 2025. godina u kojoj bi Srbija mogla da uđe u Uniju ako završi težak posao.

Najteža prepreka na putu ka EU je pronalaženje pravno valjanog sporazuma s Prištinom, rekao je Vučić i dodao da je o tome imao veoma otvoren razgovor s Junkerom i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Predsjednik Evropske komisije rekao je da je oduvijek smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti dio EU i da bez njih EU nije kompletna, ali da EU ne može da uvozi bilateralne sporove.

"Ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nijesu riješile svoje probleme, ne možemo da uvezemo bilateralne sporove. Važno je da se ti sporovi riješe prije ulaska", rekao je Junker i dodao da EU želi da zemljama Balkana pruži stabilnost, a ne da uveze nestabilnost.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Vučić je ocijenio da je pronalaženje pravno valjanog sporazuma s Prištinom najteža prepreka na putu ka EU i dodao da je o tome imao veoma otvoren razgovor s Junkerom i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

"To je za nas najteže pitanje. To je pitanje za sve naše građane i pitanje za našu budućnost", rekao je Vučić.

On je rekao da je važno da se nađe kompromis s Albancima kojim bi i Beograd i Priština nešto izgubili, a ne da jedna strana dobije sve a druga da izgubi.

"Ako to ne bude moguće živjećemo u prošlosti", rekao je Vučić i dodao da bi volio da se to izbjegne.

On je rekao da većina članica očekuje sporazum koji bi vodio ka tome da Priština postane članica UN i drugih međunarodnih organizacija, ali da pet zemalja EU i Srbija to ne žele.

"U Briselu su samo posrednici i hvala im na tom jer teško da bismo ikada sjeli da razgovaramo o tome", rekao je Vučić.

Predsjednik Evropske komisije rekao je da EU želi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali da dvije strane treba same odluče o karakteru pravno obavezujućeg sporazuma.

"Nije na nama da kažem kakav će biti karakter tog sporazuma, na Beogradu i Prištini je da to odrede", rekao je Junker.

Odgovarajući na izjavu šefa srpske diplomatije da "Brisel traži od Srbije harikiri", Junker je rekao nije došao u Beograd da bi držao lekcije.

"Srbiji nijesu potrebne lekcije... Nakon današnjeg razgovora sam miran o putu kojim Srbija ide", naveo je on.

Vučić je zahvalio Junkeru na trudu i angažmanu i dodao da on nije uvek poštovao birokratske procedure već je pokušavao na nađe najbolje rješenja za probleme na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Srbije je rekao da je od početka primjene prelaznog sporazuma 2009. dosad više nego duplo uvećana razmjena s EU, pri čemu je izvoz Srbije povećan tri puta.

On je dodao da se od tada značajno povećala pokrivenost uvoza izvozom u EU, pošto je prosječna godišnja stopa rasta izvoza bila 13 odsto, a uvoza šest odsto.

Govoreći o predstojećoj posjeti Berlinu, tokom koje će se sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je rekao da će od Merkel tražiti podršku za postizanje kompromisa Beograda i Prištine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније