Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 02. 2018. 17:54 >> 17:53
1

JUNKER U SKOPLJU

Makedonija na dobrom putu

Predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker poručio je da nije danas došao u Skoplje da bi saopštio tačan datum početka pregovora te zemlje s EU, ali je istakao da je Makedonija na dobrom putu i da je ostvarila napredak.

"Ako nastavi u tom smjeru, za nekoliko meseci ona može dobiti očekivano, odnosno preporuka neće biti uslovljena", poručio je Junker.

On je, na pres konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevim, naglasio kako je Makedonija postigla veliki napredak, ali da treba preduzeti još koraka na putu ka EU i da će se odluka o svakoj zemlji donositi na osnovu njenih individualnih dostignuća.

Skoplju je poručio da riješi spor o imenu sa Grčkom. Junker je rekao da vidi napredak u tom procesu, čemu svjedoči i promjena imena aerodroma i najvećeg autoputa u Makedoniji.

Zaev je kazao da Makedonija radi na poboljšanju dobrosusjedskih odnosa.

"Makedonija gradi mostove saradnje, vodi otvoreni dijalog utemeljen na međusobnom poštovanju. Ipak, zatvaranje dugogodišnjih pitanja nije jednostavno", poručio je Zaev.

Govoreći o rješavanju problema sa Grčkom, Zaev je naglasio da je za zemlju prihvatljivo ime sa geografskom odrednicom, koje će napraviti distinkciju između Makedonije i regiona u Grčkoj koji nosi to ime.

"Insistiramo na rješenju koje će biti trajno, ali i koje će poštovati dostojanstvo i zaštititi identitet obje zemlje", rekao je Zaev.

Predsjednik Evropske Komisije, koji je u Skoplje došao zajedno sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, nakon susreta sa Zaevim, sastao se i sa predsjednikom države Đorđem Ivanovim.

Makedonija je prva stanica Junkerove turneje po zemljama Zapadnog Balkana.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније